PEP GVARDIOLA JE KRIV ZA RASPAD PIKSIJA I SRBIJE: Milorad Kosanović objasnio kako je Španac doprineo krahu "orlova" na EP

Autor:

Sport

26.06.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskusni trener detaljno analizirao igru svakog pojedinica i otkrio šta su to pogrešno radili u Nemačkoj.

PEP GVARDIOLA JE KRIV ZA RASPAD PIKSIJA I SRBIJE: Milorad Kosanović objasnio kako je Španac doprineo krahu "orlova" na EP

Foto: Starsport, Profimedia,

Fudbaleri Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi glavni su krivci za raspad sistema na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Deo krivice ide na dušu i trenera Mančester sitija Pepa Gvardiole! Svako ko prati fudbal zapitaće se kakve sad veze ima Španac sa odsustvom igre "orlova" koja je za posledicu imala poraz od Engleske (1:0), remi sa Slovenijom (1:1) i nerešen ishod sa Danskom (0:0) posle kojeg smo spakovali kofere i danas se vraćamo sa EVRO 2024.

E, pa ima. To što je Srbija na Evropskom prvenstvu dala samo jeda gol iz šest šuteva u okvir direktna je posledica ne prilagođavanja selektora Stojkovića i fudbalera modernom fudbalu, čiji začetnik je upravo Gvardiola, tvrdi u razgovoru za Republiku trenerski vuk Milorad Kosanović.

- Igrači su ti koji igraju i koji kreiraju ishod na terenu, ali njih ne možemo da diramo. Prvo je kriv onaj koji ih je birao, pa tek onda oni. Mi za dve i po godine, još od izborenog plasmana na Mundijal u Kataru, nismo napravili našu prepoznatljivu igru koja odgovara kvalitetu igrača koje imamo. Nama je svaka utakmica bila za sebe. Stalno se nešto menjalo. Ajde da se menjalo da se prikagođavamo modernim fudbalskim trendovima, nego mi smo to onako, bez ikakve ideje - počeo je Kosanović, pa nastavio:

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Puno menjao: Dragan Stojković Piksi

- Nisu krivi igrači, već postavka igre i taktike. Na tome sa njima niko izgleda nije radio. Ovaj današnji fudbal koji je reformisao Pep Gvardiola je skroz drugačiji od onog nekada koji Piksi poznaje, pa i većina naših igrača koji više ne igraju na visokom nivou i u najjačim klubovima. Oni to ne shvataju, a trener im nije objasnio. Fudbal traži ogromne promene, a ne da se držiš nekog svog sistema. Brzo se igra, "na prvu", menjaju se strane, idu dodavanja, moraš da imaš savršen prijem i pas. Nema tu više tri ili četiri pozadi i na sredini. Igraš prema lopti, probaš, ponavljaš, uigravaš. E, to mi nemamo. Piksi to nije objasnio igračima, kad ni on sam ne zna. Sve je to stvar treninga. Da se zna gde je ko, a ne da svi gledamo prema našem golu i da čekaju loptu. Pa šta gledaš Rajkovića, gledaj gde je njihov golman. Ne može zadnjicom da se da gol, već nogom i glavom.

Republika

Foto: star sport

Pep Gvardiola

Kako je Srbija igrala na Evropskom prvenstvu, smatra Kosanović, najbolje svedoči to što nam je najbolji igrač golman. Dotakao se Kosanović posle i ostalih Piksijevih izabranika.

- Rajković je odbranio sve. On je svoj posao uradio. Zato i jeste naš najbolji igrač, ne kažem to ja, već on svojim igrama. Što se tiče tri štopera, oni su izgledali dobro, ali opet, ne mogu sve sami. Milenković i Veljković su bili dobri, kao i Pavlović, mada je on malo brzao i kretao napred. Što se Živkovića tiče, on to igra i u svom klubu, da ide napred nazad po strani. Jedino ima problem zbog visine, pa ne zatvara uvek kako treba kad ostane sa jačim od sebe. Gudelj, koji nije igrao sve mečeve, je proveren defanzivni vezbni. Ali on nije kreator igre - naglasio je Kosan u analizi, pa zabrinuo:

Republika

Foto: Profimedia

Bio najbolji: Predrag Rajković

- Mi u stvari pravi vezni red ni nemamo. Gudelj nije kreator. Tadić i Sergej to jesu, ali oni nisu pravi veznjaci, oni su polušpicevi. Oni su tu da budu u prednjih 20 metara od gola rivala i da završavaju akcije sa Mitrovićem. Lukića, Samardžića i Ilića ne bih analizirao. Da ne pocenim decu a nisu puno igrali.

Poseban deo analize dobili su naši napadači. On poručuje da bolje da neki od njih ne igraju ako ne može da se izvuče pun potencijal.

Što se Mitrovića i Vlahovića tiče, njima treba da ih neko hrani loptama, a mi to nismo imali. Vlahoviću trena prostor, da dobije loptu od Tadića i ostalih saigrača. Mitrović je kralj u 16 metara, ali mora da dobije loptu. Ne može onda ide po nju. A ako ne može da je dobije, ako nema ko da mu je doda, onda ti Mitrović ne treba. Jović je to što jeste, ima svoje kvalitete i to je pokazao golom - jasan je naš sagovornik, koji je poentirao:

Republika

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Nisu došli do izražaja: Sergej, Vlahović, Tadić i Mitrović

- Problem je što ne mogu oni svi da igraju. Niti neki od njih u paru, a Piksi je šarao. Sergej i Tadić, Vlahović i Mitrović, pa tu nikog nema u odbrani. Pa kako onda očekuješ od štopera da se sami brane? Moderan fudbal je takav da svi igraju i napad i odbranu. Zato su, kada se podvuče crta, svi oni ispali loši. Ne zato što su slabi igrači, već zato što u ovom timu i ovakvoj postavci igre nisu mogli da dođu do izražaja - zaključio je Kosanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading