KURTI ŽURI DA KOSOVO UVEDE U NATO, PRE NEGO ŠTO TRAMP POSTANE PREDSEDNIK: Priština traži prečicu do potpunog međunarodnog priznanja!

Autor:

Vesti

24.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci i njihovi mentori sa zapada svesni su da vođa republikanaca vidi rešenje u kompromisu

KURTI ŽURI DA KOSOVO UVEDE U NATO, PRE NEGO ŠTO TRAMP POSTANE PREDSEDNIK: Priština traži prečicu do potpunog međunarodnog priznanja!

Foto: AP Olivier Douliery, AP Curtis Means, AP Chung Sungjun, Wikipedia

Nakon što je dobio preporuku Saveta Evrope (SE) da takozvana država Kosovo bude primljena u članstvo, režim Aljbina Kurtija snažno lobira i za prijem u NATO i to pre predsedničkih izbora u SAD 5. novembra, posle čega bi Donald Tramp mogao da se vrati u Belu kuću.

PLAN VILSON CENTRA

- Priština i njeni mentori to vide kao korak ka zaokruživanju takozvane nezavisnosti. Ideja je da to pokušaju u narednih pola godine jer nije neizvesno da bi Džoa Bajdena mogao da pobedi Tramp, čiji je stav da je u rešavanju kosovskog čvora neophodan kompromis - priča upućeni sagovornik iz diplomatskih krugova za Srpski telegraf i Republiku.

Na ovu opasnost ukazao je i naučni saradnik Univerziteta u Oslu Pavlos Panagiotis.

- Dora Bakojani, izvestilac Parlamentarne skupštine SE za Kosovo, preporukom za prijem Prištine u članstvo utrla je put novim priznanjima jer ne možete da imate jedinstveni slučaj da ona učestvuje u međunarodnim institucijama, a da ne bude priznata. Zbog toga predlog Bakojanijeve otvara vrata Kosovu da uđe i u EU i da uskoro bude priznato. Prema mojim izvorima, postoje i napori da Kosovo uđe u NATO pre predsedničkih izbora u SAD - naveo je Panagiotis.

On kaže da je Bakojanijeva prouzrokovala štetu i za Grčku jer etničko čišćenje srpskog stanovništva na KiM vodi ka "velikoj Albaniji".

- Kad se otarasi svih Srba, Priština će se ujediniti s Tiranom, a videli smo karte na kojima "velika Albanija" obuhvata i deo Grčke - naglašava Panagiotis.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za Srpski telegraf da je to plan od pre nekoliko godina, čiji je glavni cilj da se izbegne Srbija u procesu odlučivanja i izvrši maksimalan pritisak na četiri zemlje članice NATO i pet članica EU koje ne priznaju Kosovo da promene tu odluku. On smatra da je Vilson centar na čelu s Edvardom Džozefom napravio polazni dokument, gde su definisani pritisci na Srbiju.

ZATVORENA VRATA EU

- Žuri im se da iskoriste napetu globalnu situaciju. Njihov prijem kao posmatrača u Parlamentarnu skupštinu NATO i saglasnost za aplikaciju za prijem u SE ključni su da bi se otvorio put za ulazak Kosova u NATO pošto je teže ostvarivo članstvo u EU. Svakako da to ne može da doprinese regionalnoj stabilnosti i obesmišljava dijalog koji se godinama vodi pod pokroviteljstvom EU - zaključuje Marinković.

Vuković: Alijansa za ovo nema vremena

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže za Srpski telegraf da su ovo i Albanci u svojim planovima navodili da im je namera da uđu u međunarodne institucije za vreme Bajdenovog prvog mandata.

- Međutim, NATO ima svoje procedure i morao bi da ih prekrši i zaobiđe zarad prijema Kosova, a ne bih rekao da imaju vremena za to. A šta Tramp misli o prijemu mikro država u NATO, rekao je na primeru Crne Gore - kaže Vuković.

Obradović: Ostaje nam da se uzdamo u Mađarsku

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu tvrdi da je pravo pitanje da li bi sve članice NATO prihvatile članstvo takozvane države Kosovo.

- NATO zbog bezbednosne komponente ne prihvata lako nove obaveze i članice. Kosovo je daleko od članstva, što ne znači da bi Srbija trebalo da bude još dalje. Nažalost, Srbija nema mehanizme da utiče na ovo, pa nam ostaje da se uzdamo u akcije Mađarske, Slovačke, Rumunije i Španije. Istovremeno, istorija nas uči da je argument o širenju NATO kontraproduktivan, pa treba koristiti nove adute - priča Obradović za Srpski telegraf i Republiku.

POLITIČKA IGRA ATINE PRIPREMA ZA PRIZNANJE

Čak četvoro grčkih poslanika u Parlamentarnoj skupštini SE, inače iz vladajuće Nove demokratije podržalo je Prištinu na glasanju. Pavlos Panagiotis ukazuje da je grčki šef diplomatije Jorgos Gerapetritis uveravao da je Atina protiv priznanja KiM. Međutim, on je rekao i da će Grčka biti uzdržana na glasanju na Komitetu ministara SE u maju o slučaju Kosova.

- On nije rekao da će Grčka glasati protiv prijema, kao što će to uraditi Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar. Zato je ovo neka vrsta političke igre, varanja i pokušaja da se obmane grčko javno mnjenje oko ove teme - kazao je Panagiotis, koji je upozorio i na mogućnost kosovizacije grčke pokrajine Zapadne Trakije, gde je 50 odsto stanovništva muslimani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading