NAJVEĆIH 10 STVARI KOJE ĆE DONETI EXPO! Za samo tri godine naša zemlja imaće potpuno drugačije lice!

Autor:

Vesti

04.05.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za EXPO 2027 borili su se i mnogo moćniji od nas, ali smo u trku ušli hrabro i s verom da možemo pobediti i tako je i bilo

NAJVEĆIH 10 STVARI KOJE ĆE DONETI EXPO! Za samo tri godine naša zemlja imaće potpuno drugačije lice!

Foto: Tanjug/Vladimir Pori, Milan Kostic, Tanjug

Srbija je, silinom sprovedenih reformi u proteklih 12 godina, ekonomski osnažena, ali će potpuni preporod doživeti 2027, kada je domaćin najveće međunarodne manifestacije EXPO. Do tada će, a u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027" biti uloženo 17,8 milijardi evra u 323 projekta širom države.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali priča za Republiku da su radovi već u punom jeku, za sada i ispred rokova, i optimista je da će sve proteći bez problema. Nije reč samo o ulaganju u EXPO kompleks, kao što uporno navodi opozicija, već o investiranju u sve delove Srbije i projekte infrastrukture, energetike, nauke, obrazovanja...

EXPO 2027 u brojkama

- 100 i više zemalja učesnica

- 25 hektara ukupna površina izložbenog prostora 
- 230.000 m2 bruto ukupna površina izložbenih objekata
- 52.000 sedećih mesta imaće novoizgrađeni Nacionalni fudbalski stadion
- 1.500 stanova u rezidencijalnom kompleksu
- 4.000 mesta u Akvatik centru
- 18 km železničke pruge

KONSOLIDACIJA

- U poslednjih 12 godina smo završili finansijsku konsolidaciju, počeli da rastemo. Sada idemo dalje, još brže nego do sada. Nama je EXPO povod da investiramo više u celu Srbiju, promenimo lice naše zemlje, poboljšamo standard građana. Neće se graditi samo EXPO kompleks, već radimo 323 projekta u celoj Srbiji vredna 17,8 milijardi evra. Gradićemo i obnavljati škole, auto-puteve, brze pruge, saobraćajnice, BIO4 kampus, zdravstvene ustanove - navodi Mali.

Radi se, ističe, na izgradnji praktično novog grada u Surčinu, kroz koji će proći oko tri miliona gostiju iz više od 100 zemalja. Sam EXPO će se održati na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta Miloš Veliki, u blizini Aerodroma "Nikola Tesla", a na tom potezu će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion.

Činjenice o izložbi

- tema EXPO 2027 je Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve
- izložba traje tri meseca - od 15. maja do 15. avgusta 2027. 
- to će biti najveći događaj dosad organizovan u Srbiji
- kao domaćin, Beograd se pridružuje 170 godina dugoj istoriji događaja koji su menjali svet i pomerali civilizacijske granice

Biće izgrađen i novi sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova. Ali i 18 kilometara nove pruge i 10 kilometara novih gradskih bulevara sa svim pratećim instalacijama, nova petlja - priključenje na auto-put, javni parkinzi s 9.000 parking-mesta, kao i svi propratni elementi gasne, kanalizacione, telekomunikacione i energetske infrastrukture. Kao i novi pristan na reci Sava za kruzere i taksi brodove.

 

IZNAD CRTE

Istovremeno se, ističe, radi i na drugim projektima koji će se završavati u godinama nakon ove izložbe, kao što su beogradski metro, izgradnja Prirodnjačkog muzeja, severne obilaznice oko Kragujevca...

EXPO će, ističe Mali, biti naš novi izvor rasta koji nam je potreban u godinama kad svetska ekonomija kleca, a mi uspevamo da očuvamo rast i to prošle godine 2,5 odsto, a ove godine ćemo premašiti projektovanih 3,5 odsto rasta BDP.

Momirović: Ogromna šansa da ostvarimo sve naše ciljeve

Tomislav Momirović, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, za naš list ocenjuje:

- Cilj svih projekata na kojima radimo jeste da Srbija u 2027. bude ekonomski još jača zemlja, čiji građani imaju prosečnu platu 1.400 evra i prosečnu penziju 650 evra.

Međunarodna izložba EXPO 2027, kada će Srbija postati jedan od centara Evrope i sveta, ogromna je šansa da to ostvarimo. Da predstavimo zemlju u najboljem svetlu i privučemo najveće svetske kompanije da investiraju kod nas. Da bismo to mogli da uradimo, izgradili smo stotine kilometara novih auto-puteva, brzu prugu Beograd - Novi Sad, najdmoderniju u ovom delu Evrope, a ubrzo počinjemo i s gradnjom brze pruge od našeg glavnog grada do Niša i nastavljamo dalje u ostvarenju ambicioznog plana "Srbija 2027 - skok u budućnost" našeg predsednika Aleksandra Vučića. Prioriteti tog plana su podizanje životnog standarda građana, ubrzana modernizacija zemlje, dalji razvoj infrastrukture i industrijalizacija zemlje, a sve u cilju još bolje prezentacije naše zemlje na predstojećoj svetskoj smotri - EXPO 2027.

 

PLAN SVEOBUHVATNOG RAZVOJA DRŽAVE NA SVIM POLJIMA


Srbija će za samo tri godine, pošto bude domaćin specijalizovane međunarodne izložbe EXPO 2027, doživeti potpuni preporod.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da program "Skok u budućnost - EXPO 2027", kao plan sveobuhvatnog razvoja države, osim pripreme svetske izložbe u Beogradu, za prioritete zapravo ima podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja i nauke, zdravstva i poljoprivrede, bolje očuvanje životne sredine, dodatnu industrijalizaciju i energetsku tranziciju.

- Vidim Srbiju krajem 2027. kao jednu od najuspešnijih zemalja u regionu, najbogatiju - kazao je Vučić. 

1. Ogroman rast BDP
2. Drastičan rast plata i penzija
3. Dovršetak najmodernije putne mreže kroz Srbiju
4. Dinamičan razvoj infrastrukture
5. Veliki broj novih hotela
6. Višestruko veći broj stranih turista
7. Primena najmodernijih tehnologija u svakodnevnom životu
8. Promovisanje Srbije kao ekološke zemlje
9. Povratak naših stručnjaka iz inostranstva
10. Ogroman doprinos imidžu Srbije na svim poljima

Prilikom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i postavljanja kamena temeljca za nacionalni stadionu Surčinu, koji se prostire na 121 hektar, primetio je da je gradilište ogromno, ocenjujući da je Srbija i time pokazala kako može da se takmiči s velikim zemljama:

- Za mene je ovo život, za mene je ovo ostvarenje snova. Ovo nam donosi rast, ovo nam donosi veće plate, ovo nam donosi veće penzije.

Podsetio je da EXPO nije samo ono što se događa u Beogradu, već da obuhvata i projekte širom Srbije:

- Od Sombora, Bačkog Brega do Kikinde i Crnje gradi se brza saobraćajnica "Osmeh Vojvodine". EXPO je i izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin - 66,7 km je trasa, od petlje Ovča do Zrenjanina - taj auto-put će Kinezi da grade. Pre kraja godine, sa izvesnošću, moći će da se ide auto-putem do Šapca i brzom saobraćajnicom do Loznice. Takođe, važni su i putevi Kuzmin - Sremska Rača, kao i auto-put do Požege.

Englezi oduševljeno pišu o stadionu i zelenoj okolini

Predsednik Vučić je najavio da će se na nacionalnom stadionu, čiji je kapacitet 52.000 mesta, 2028. igrati finale Lige Evrope. Za projekat stadiona stižu samo pohvale iz celog sveta, pa i engleskog "Dejli mejla".

- Srbija je otkrila projekt za novi stadion. Fascinantno izgleda ovo tehnološko remek-delo, koje će biti okruženo drvećem i zelenilom. Srbija planira izgradnju veličanstvenog stadiona i okreće se ekološkom pristupu i dizajnu. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će ovo biti jedno od tri najlepša mesta za igranje fudbala na svetu - naveo je engleski list.
I engleski San je naveo da je stadion-bašta, kako su ga nazvali, dizajniran da ima četiri prstena, koji će stajati na stubovima i biti držani kablovima. Ističu i jedinstvenu zelenu fasadu, dok stadion na kružnom terenu okružuju drveće i žbunje. Ističu i da je predviđena zadivljujuća okolina ispunjena kioscima, restoranima, rekreacijskim prostorima, a tu su i tri parka, centar za vodene sportove i tereni za golf.

Naveo je i da će nacionalni paviljon Srbije biti predstavljen najkasnije za mesec dana, ali i tematski parkovi, golf tereni, leteća vozila:

- Biće čudesan... na ponos svakog građanima naše zemlje. Pored EXPO, nacionalnog stadiona, imaćemo i akvatik centar za vodene sportove, pored toga tri tematska parka. Razgovara se s "Legolendom" o izgradnji zabavnih parkova - poput Diznilenda. Tu su i vodeni parkovi, kao i izgradnja pristaništa na Savi, gde će moći kruzeri da dođu. Oni, kada izađu, ići će autonomnim vozilima, dakle, vozilima bez vozača. Po celom delu tog EXPO, to su stotine i stotine hektara kuda će moći da se voze, na sve moguće načine. Tu ćemo da gledamo kako da rešimo i pitanje konjičkog sporta. Imaćemo dva puta terene za golf sa 18 rupa, kako se to kaže profesionalno. Dakle, što će dodatno da privlači strance i velike investitore i velike potrošače u naš grad.

Naveo je i da je već urađen tender za prvi hotel sa 400 soba, posle čega će doći još jedan hotel. Kako je nedavno pisao portal Republika, očekuje se dolazak, uz "Sent Ridžis" u kuli Beograd, i hotelskih lanaca "For sizons" i "Ric".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading