UZ OČINSKI BLAGOSLOV DAROVAO MI JE IKONU SVETOG SAVE, OCA SRPSKE DUHOVNOSTI: Vučević razgovarao s patrijarhom Porfirijem

Autor:

Vesti

04.05.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda, napisao je Vučević.

UZ OČINSKI BLAGOSLOV DAROVAO MI JE IKONU SVETOG SAVE, OCA SRPSKE DUHOVNOSTI: Vučević razgovarao s patrijarhom Porfirijem

Foto: Instagram/milosvucevic

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se danas s patrijarhom Porfirijem.

- Radujem se što sam svoj prvi zvanični sastanak na funkciji predsednika Vlade Srbije, dan uoči najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, obavio upravo sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim G.G. Porfirijem - napisao je Vučević u objavi na svom Instagram profilu.

Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od njegove svetosti blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi, naveo je premijer Srbije.

- Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo - napisao je Vučević i dodao:

- Srpska pravoslavna crkva je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda. Ona je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, u velikoj meri je gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo, očuvala narod i sa njim zajedno stradala. Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading