SRBIJA VEĆ POBEDILA! KAKO GOD SE ZAVRŠI GLASANJE U UN: Predsednik Vučić pomrsio konce najmoćnijim silama

Autor:

Vesti

27.04.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odložena sednica zakazana za 2. maj jer sponzori rezolucije o genocidu nisu zadovoljni odnosom snaga

SRBIJA VEĆ POBEDILA! KAKO GOD SE ZAVRŠI GLASANJE U UN: Predsednik Vučić pomrsio konce najmoćnijim silama

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC, Profimedia Amir Hamzagic, Tanjug video, tanjug/ AP/Mary Altaffer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je punim angažmanom i borbom za zaštitu nacionalnih interesa u Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku uspeo da pomrsi konce najmoćnijim silama na svetu. 


Naime, sednica Generalne skupštine UN, na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu rezolucije o Srebrenici, zakazana za 2. maj je odložena da bi oni koji su napravili rezoluciju izbegli debakl i pokušali u međuvremenu da pritiscima i pretnjama obezbede sigurnu većinu. 


SUVERENA POLITIKA


- Predsednik je proteklih dana u Njujorku baš namučio sve koji bi da nas proglase genocidnim. Smatrali su da će olako da proguraju tu rezoluciju, ali ih je iznenadio stav male Srbije, koja se ne predaje, već ulaže napore da se izbori za svaki glas. Vučić je izbacio velike sile iz ravnoteže i zone komfora. Doveo ih je u problem, pa sada u panici traže kakav-takav izlaz iz ove nelagodne situacije. Zato su i odložili sednicu, da kupe vreme, konsoliduju redove i po svaku cenu obezbede sigurne glasove - priča za Srpski telegraf obavešteni izvor iz diplomatskih krugova. 
Time je Srbija, kako ocenjuje, ne samo pokazala da se nikada neće predati, već izvojevala i pobedu koja je zadala ozbiljnu glavobolju velikim silama i njihovim potrčcima. To je praktično priznao i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, koji je kazao da je glasanje odloženo da bi svi, "uključujući i one koji su sada možda protiv",  imali vremena da daju sugestije.


- U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja zbog toga što šaljemo tekst rezolucije na reviziju za slučaj da zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. GS će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak.
Potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš kazala je da Vučić vodi suverenu politiku, ne uvodi sankcije Rusiji i čuva prijateljstva, te pokazuje šta znači štititi Ustav i kako se boriti za nacionalne interese:
- U okviru UN je, vidimo, nastala potpuna zbrka i nikada veća nervoza zbog Vučića. Srbija će iz ove diplomatske borbe izaći kao pobednik. 


NEKI SE DVOUME


Odlaganjem glasanja za rezoluciju pokazalo se, kako je ocenio poslanik SNS Milovan Drecun, da je srpska delegacija uradila dobar posao i predočila činjenice da u Srebrenici nije postojao nikakav genocid, već da je počinjen ratni zločin:
- Čini se da oni koji su napravili nacrt rezolucije o Srebrenici s namerom da ona bude usvojena na Generalnoj skupštini UN nemaju baš tako sigurnu većinu koja bi im garantovala da će ona biti usvojena i da im je potrebno dodatno vreme da razjasne njen sadržaj zemljama koje bi mogle da glasaju, ali se iz nekog razloga dvoume.

 

Predsednik Vučić je, osvrćući se na borbu protiv zapadnih pritisaka vezanih za pokušaje nametanja skandalozne rezolucije o Srebrenici, priznao da je ponosan na to kako smo se borili u UN: 
-  U UN sve vri. Dobro je što smo proveli mnogo vremena ovde, to će ostaviti trag kako na samom glasanju tako i kasnije u našim bilateralnim odnosima.
Naveo je i da su se u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke, gde su napravili svoj štab, prebrojavali glasove zemalja koje će podržati rezoluciju i pravili listu za pritisak.

 

Odbačen diktat velikih sila o glasanju 

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je odlaganje sednice GS UN govori da je diplomatska borba Srbije urodila plodom i pokazala koliko je važno da se glasanje u UN ne dešava po diktatu, već u skladu sa samostalnim odlukama država, istinom i pravdom.


- Odlaganje glasanja pokazalo je da je onima, koji su prethodnih dana vodili intenzivnu kampanju za usvajanje ove rezolucije, potrebno više vremena, da vide koliko će imati glasova podrške. Sve i da ne uspemo, sama borba nismo nemo prihvatili diktat da se donese jedna takva rezolucija je uspeh i dovoljno snažna poruka.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
Zlatko

27.04.2024 04:11

Vucic je odlican diplomata

Zvezdan

27.04.2024 04:12

Vicic zna pravi nacin borbe za Srbiju

Zlatan

27.04.2024 04:13

Nikada Vucic od Srbije odustati nece

Natasa

27.04.2024 04:14

Vuciceva upornost je jaca od svega