UMRO ACO TOMIĆ!

Autor:

Vesti

08.05.2024

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sahrana je sutra u 11 sati u Gornjem Milanovcu.

UMRO ACO TOMIĆ!

Foto: printscreen/youtube

Penzionisani general i bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SRJ Aco Tomić je preminuo.

Sahrana je sutra u 11 sati u Gornjem Milanovcu.  

Aco Tomić rođen je 6. oktobra 1948. godine u selu Ručići kod Gornjeg Milanovca. Završio je Vojnu akademiju, smer artiljerija, 1971. godine. Bio je komandir voda i baterije, a zatim se doškolovao u Sovjetskom Savezu i prešao je Upravu bezbednosti Prve armije, gde je bio obaveštajni organ u analitičkom odeljenju. Početkom devedesetih, Tomić je prekomandovan u Komandu odbrane grada Beograda, kao zamenik načelnika za bezbednost, piše RTS.

Iz Komande grada Tomić je, 1993. godine, prešao u kontraobaveštajni odsek Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, a četiri godine kasnije premešten je u Prištinu, na čelo Kontraobaveštajne grupe (KOG).

Ukazom Slobodana Miloševića 16. juna 2000, Tomić je imenovan za zamenika načelnika Uprave bezbednosti dok je na isti dan, godinu dana kasnije, imenovan za načelnika Kontraobaveštajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.

Smenjen je ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003, a već sledećeg dana uhapšen je u okviru akcije "Sablja" i držan u pritvoru tri i po meseca.

Njegovo ime našlo se na optužnici od 44 imena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pošto je uhapšen po toj osnovi, država mu je kasnije isplatila odštetu od šest miliona dinara za pretrpljen bol.

Tomić je potom, ponovo, vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura oko primopredaje dužnosti.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miko

08.05.2024 16:48

Bog neka podari duši njegovoj rajsko naselje.