KINESKI PREDSEDNIK ODUŠEVLJEN I DIRNUT DOČEKOM U SRBIJI! SI: Sve što ste priredili dokaz je vašeg prijateljstva...

Autor:

Vesti

08.05.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je obostrano i iskreno prijateljstvo, naglasio kineski predsednik u razgovoru sa Vučićem.

KINESKI PREDSEDNIK ODUŠEVLJEN I DIRNUT DOČEKOM U SRBIJI! SI: Sve što ste priredili dokaz je vašeg prijateljstva...

Foto: RTS/printscreen

Si Đinping

Posle svečanog dočeka predsednika NR Kine Si Đinpinga, koji je upriličen ispred Palate Srbija, od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića usledio je sastanak dva predsednika u užem formatu.

Si je tokom svog obraćanja istakao kako su i on i njegova supruga bili inspresionirani sinoćnim dočekom, ali i celokupnom organizacijom posete.

- Veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Gospodine predsedniče vi ste me dočekali na aerodromu. Sada sam imao priliku da vidim ovako veličnstvenu ceremoniju zaista sam bio dirnut. Mi smo iz prve ruke svedoci da srpski narod posmatra kineski narod kao svoje čelične prijatelje. Ovo je obostrano i iskreno prijateljstvo. Ja to zaista pozdravljam. Zaista je ovo za mene ostavilo dubok utisak. Juče je na aerodromu takođe bila izuzetna ceremonija. I plesni ansambl je bio impresivan. Moja supruga i ja smo bili dirnuti. Znam da ste u lično dosta zalaganja uneli u moju posetu i zaista sam dirnut. Živo se sećam moje prošle posete. Ovoga puta sve sto ste priredili pokazuje dokaz naseg prijateljstva. Ja sam lično osetio vašu iskrenost u pozivima da posetim vašu zemlju - kazao je Si.

Podsetimo, trgovinska razmena dve zemlje raste iz godine u godinu, 2023. godine je iznosila 5,6 milijardi evra, pa je tako Kina postala drugi trgovinski partner Srbije. Najveći srpski izvoznici prošle godine bile su tri kompanije u kineskom vlasništvu, Ziđin majning izvezao robe u vrednosti od 1,15 milijardi evra, Ziđin koper je bio drugi sa 746,3 miliona, a vlasnik smederevske železare HBIS grupa izvezla je 549,1 milion evra.

Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin Majning Grupe, Kineske kompanije učestvuju i u brojnim infrastrukturnim i saobraćajnim projektima, poput izgradnje deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraća do Požege, izgradnje Fruškogorskog koridora, Dunavskog koridora, izgradnju brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad...

Kada su projekti na železnici u pitanju, kineske kompanije grade brzu prugu od Novog Sada do Subotice, učestvuju u projektu beogradskog metroa, Srbija kupuje i pet brzih vozova iz Kine, a kineske kompanije su izgradile deonicu brze pruge od Beograda do Stare Pazove. Kineske kompanije su učestvovale u brojnim završenim projektima, kao što su deonice autoputa "Miloš Veliki" od Beograda do Uba (uključujući i most preko Save) i od Lajkovca do Ljiga, učestvovale su u izgradnji beogradske obilaznice, a Pupinov mosta preko Dunava je bio prvi most u Evropi u čijoj izgradnji su učestvovale kineske firme.

Srbija sa Kinom učestvuje i u energetskim projektima, poput izgradnje bloka B3 termoelektrane Kostolac snage 350 megavata. Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina. Petodnevnu evropsku turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Ana

08.05.2024 10:54

Docekan je kao pravi prijatelj, Srbija mu je izmamila osmeh na lice

Ana

08.05.2024 10:58

Sjajne vesti za nasu zemlju..

Ana

08.05.2024 10:59

Si je veliki prijatelj Srbije..

Miki

08.05.2024 11:01

Srce mu je puno jer i Si zna da je Srbija uz svoje velike prijatelje Kine.