"POSTIGLI SMO DOGOVOR!" Plenković otkrio detalje sporazuma sa Domovinskim pokretom

Autor:

Svet

08.05.2024

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

"POSTIGLI SMO DOGOVOR!" Plenković otkrio detalje sporazuma sa Domovinskim pokretom

Foto: Printskrin

Hrvatski premijer i lider HDZAndrej Plenković, potvrdio je da je ta stranka postigla saglasnost sa Domovinskim pokretom (DP) o formiranju nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade.

- Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovaćemo novo ministarstvo, Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na nivou EU koji uvode takvo ministarstvo - rekao je Plenković, novinarima u Zagrebu.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji, a treći resor je Ministarstvo privrede. Član vlade koji bude zadužen za resor demografije biće i potpredsednik nove vlade.

- Ova naša vlada imaće više ministarstava nego pre - kaže Plenković i najavio je skupljanje potpisa koji će odneti predsedniku Repubike, Zoranu Milanoviću.

Na pitanje da li će lično odneti Milanoviću potpise i zatražiti mandat, Plenković je rekao da o tome nisu razmišljali i da je reč o tehničkom pitanju.

Podsetimo, na parlamentarnim izborima, 17. aprila nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobednik je izbora je HDZ sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore.

Drugoplasirana je koalicija levog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) sa 42 mandata, a trećeplasirani desničarski DP sa partnerima ima 14 mandata.

Slede desničarski Most sa 11 mandata i zeleno-leva stranka Možemo sa 10 mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever, a jedan mandat stranka Fokus.

Hrvatski sabor ima ukupno 151 mesto, osam je rezervisano za poslanike nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska. Stranke ili koalicije koje žele da formiraju novu vladu treba da prikupe najmanje 76 glasova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading