KURTI BESNI, VUČIĆ POBEDIO! Šok reakcija lažnog premijera nakon što Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE!

Autor:

Vesti

08.05.2024

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika borba predsednika Vučića se isplatila!

KURTI BESNI, VUČIĆ POBEDIO! Šok reakcija lažnog premijera nakon što Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Premijer lažne države Aljbin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo Kosova u Savetu Evrope. On je, nakon reakcije evropskih zemalja, a posebno Francuske i Nemačke, potpuno besan, a još mu je više "trn u oku" velika pobeda politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Kosovo ne prihvata uslovljavanje članstva Saveta Evrope Asocijacijom. Normalizacija odnosa se dešava u Briselu, a ne u Strazburu. Za žaljenje je što demokratske zemlje (aludirajući na Francusku i Nemačku) nameću takve uslove - rekao  je.

 

 

Podsećanja radi, zvaničnica za informisanje u Savetu Evrope (SE) Estel Štajner potvrdila je u utorak da zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju „sada nije na dnevnom redu“ sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Francuska, kojoj su se pridružile i Nemačka i Italija, zatražila je da se odloži odlučivanje o kandidaturi Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, objavio je tiranski Albanijan post pozivajući se na diplomatske izvore. Prema istim izvorima, danas se u Strazburu očekuje poslednji sastanak ambasadora zemalja članica pre sastanka ministara, na kome se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o Kosovu.

Tokom tog perioda, zemlje Kvinte su tražile od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija da napreduje po pitanju Asocijacije -ZSO slanjem njenog statuta na razmatranje Ustavnom sudu.

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je napravila demarš zemljama članicama Saveta Evrope, tražeći odlaganje odlučivanja o Kosovu.

Kako saznaje Albanijan post očekuje se da ambasadori zemalja članica Saveta Evrope pitanje članstva Kosova danas neće uključiti u dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Prema navodima Albanijan posta, iako nemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Nemačka zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO, da bi dobila članstvo u Savetu Evrope.

Francuska, Nemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Savetu Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju ZSO, slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
MIloje S

08.05.2024 13:50

Kurti popusio kurcinu, u prevodu.

Pop

08.05.2024 13:50

Glupavi arnaut, cuo sam i da je peder.

Jovan

08.05.2024 13:51

Vučić je uvek pobednik jer se bori za interese Srbije i naroda

Jovan

08.05.2024 13:51

Kurti na aparatima