RUSI PLANIRALI DA RAZNESU SUPERMARKETE PO UKRAJINI? Oglasili se obaveštajci, evo kako su otkrili zaveru

Autor:

Svet

13.05.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Služba bezbednosti Ukrajine objavila je uznemirujuće podatke

RUSI PLANIRALI DA RAZNESU SUPERMARKETE PO UKRAJINI? Oglasili se obaveštajci, evo kako su otkrili zaveru

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajina je saopštila danas da je sprečila ruske diverzije osmišljene kao serija bombaških napada na tržne centre i kafić u glavnom gradu Kijevu, kao i na preduzeće namenske industrije u gradu Lavovu na zapadu zemlje.

"Uhapšena su dva ruska vojna agenta pod sumnjom da su uključeni u navodnu zaveru i zaplenjeno je 19 eksplozivnih naprava", objavilo je ukrajinsko tužilaštvo na aplikaciji Telegram, prenosi Rojters.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je saopštila da su četiri bombe bile namenjene za napad u glavnom gradu 9. maja, na dan kada Rusija slavi Dan pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.

"Prema planu ruske specijalne službe, eksplozivi je trebalo da budu detonirani u supermarketima u udarnim satima kako bi se prouzrokovala maksimalna šteta civilnom stanovništvu", navodi se u saopštenju SBU.

Prema informacijama SBU, u Kijevu je trebalo da se u tržnim centrima postave eksplozivne naprave u paketima čaja, a bomba je trebalo da bude postavljena u automobilu blizu jednog prometnog kafea.

Napad na jednu kompaniju namenske uindustrije u Lavovu trebalo je da se dogodi prošlog februara, navodi se u saopštenju SBU. Iz Rusije za sada nema komentara na ove optužbe.

Novi ministri u ruskoj vladi pokazuju da Moskva pokušava da poveća ratne napore i rekonfiguriše ekonomiju kako bi zadovoljila vojne potrebe, poručio je danas savetnik ukrajinskog presednika Mihailo Podoljak.

''Rusija je konačno počela da se izoluje i pokušaće da poveća ratna nastojanja i ratne kapacitete, dok rekonfiguriše ekonomiju'', napisao je Podoljak na svom nalogu na mreži Telegram.

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je ministra odbrane Sergeja Šojgua i na njegovo mesto postavio ekonomistu Andreja Belousova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading