RAT JE U TOKU! HOROR SNIMCI IZ SATELITA! Ceo grad u plamenu, vojska hvata ljude, ima ubijanja, situacija je JEZIVA! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

23.05.2024

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satelitski snimci pokazuju da su veliki požari u subotu ujutro zahvatili centar grada i nastavili da gore tokom vikenda

RAT JE U TOKU! HOROR SNIMCI IZ SATELITA! Ceo grad u plamenu, vojska hvata ljude, ima ubijanja, situacija je JEZIVA! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/METRO, File

Pripadnici naroda Rohindža, koji su ostali zarobljeni na zapadu Mjanmara, suočavaju se sa dramatičnim posledicama paljevine njihovih domova, koje su rezultirale raseljavanjem oko 200.000 ljudi.

Ova zajednica već duže vreme trpi masovne zločine koje je počinila mjanmarska vojska, a koje su mnogi, uključujući i UN-ove stručnjake, nazvali genocidom.

Nemogućnost kontaktiranja porodica i pretnje ubistvom

Najnoviji izveštaji pokazuju da vojnici pale i pljačkaju kuće Rohindža u gradu Butidaungu, sprečavajući ljude da se vrate kući, oduzimajući im telefone i preteći ubistvom onima koji pokušaju da kontaktiraju članove porodice u inostranstvu.

Prekinute su internetske i telekomunikacijske mreže, što rođacima onemogućava da razgovaraju s članovima porodica, a novinarima, aktivistima i međunarodnim posmatračkim grupama da provere šta se tačno događa u zemlji.

 

 

Drama u Butidaungu

Satelitske slike pokazuju da su veliki požari u subotu ujutro zahvatili centar Butidaunga i nastavili da gore tokom vikenda.

Mnogi su, bežeći od požara, proveli više noći skrivajući se na otvorenim poljima pirinča bez hrane i lekova. Navodno ima i mrtvih, no njihov broj zasad je nemoguće utvrditi.

Upozorenje stručnjaka i apel UN-a

Stručnjaci iz Posebnog savetodavnog veća za Mjanmar upozorili su kako su Rohindže "ponovno u opasnosti od genocida" i pozvali Veće UN-a za ljudska prava da sazove posebnu sednicu kako bi se pozabavilo "pogoršanjem stanja ljudskih prava u Mjanmaru".

Optužbe i negiranja

Arakanska vojska tvrdi da naoružana grupa evakuiše muslimanske zajednice u Buthidaungu i pruža im hranu, sklonište i medicinsku negu, dok je AA negirala optužbe da su zapalili grad, tvrdeći da se pridržava vojnog kodeksa ponašanja i da nikada ne gađa nevojne ciljeve.

Vojska Mjanmara i saveznička militantna grupa Rohindža optužuju jedni druge za različite zločine.

Apel za prestanak zločina i obećanja vlade

Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara izrazila je posvećenost tome da se zločini nad manjinskim zajednicama, uključujući Rohindže, više nikada ne ponove.

Ova dramatična situacija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi se zaustavili zločini i pružila pomoć narodu Rohindže koji je suočen sa masovnim raseljavanjem i nasiljem, preneo je Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading