"MANIJAKALNO NASTOJE DA PRIVUKU PAŽNJU NAŠIH VOJNIH PLANERA" Moskva reagovala na izjavu poljskog predsednika

Autor:

Svet

22.04.2024

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je navela da poljske vlasti već duže vreme ne kriju svoje ambicije u pogledu toga kako da se čvršće drže američkog nuklearnog oružja stacioniranog u Evropi.

"MANIJAKALNO NASTOJE DA PRIVUKU PAŽNJU NAŠIH VOJNIH PLANERA" Moskva reagovala na izjavu poljskog predsednika

Foto: Tanjug

Predsednik Poljske Andžej Duda

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova,  izjavila je danas da će se u slučaju da se američko nuklearno oružje pojavi na teritoriji Poljske, odgovarajući objekti odmah biti pridruženi listi legitimnih ciljeva za uništenje u situaciji direktnog vojnog sukoba sa NATO.

Ona je to izjavila nakon što je u intervjuu za list "Fakt" predsednik Poljske, Andžej Duda, rekao da su poljske vlasti spremne da prime američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

- Ovakve provokativne izjave poljskog rukovodstva nisu nove - kazala je Zaharova.

Ona je navela da poljske vlasti već duže vreme ne kriju svoje ambicije u pogledu toga kako da se čvršće drže američkog nuklearnog oružja stacioniranog u Evropi i aktivno ga upliću u svoju duboko neprijateljsku politiku prema Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Pema njenim rečima, Poljskoj očigledno nije dovoljno to što je već članica NATO i što je aktivno uključena u razvoj takozvanih "zajedničkih nuklearnih misija".

- Sve ovo zajedno dovodi do toga da se u sopstvenom vojnom planiranju prema Poljskoj odnosimo sa posebnom pažnjom i u skladu sa pretnjama koje se javljaju Rusiji iz ove zemlje - rekla je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, "poljski faktor smo, naravno, uzeli u obzir i mi i naši beloruski prijatelji u procesu preduzimanja dodatnih mera za jačanje bezbednosti Unije".

- Međutim, čini se da Varšava manijakalno nastoji da privuče još veću pažnju vojnih planera u ruskom Generalštabu. Nije teško pretpostaviti da će se u slučaju pojave američkog nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji odmah pridružiti i odgovarajući objekti na spisak legitimnih ciljeva za uništenje u situaciji direktnog vojnog sukoba sa NATO - zaključila je Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading