POLICIJA NA SVAKOM ĆOŠKU, TENZIJA SVE VEĆA: Švedska policija na nogama posle spaljivanja Kurana, evo šta se očekuje tek za PESMU EVROVIZIJE

Autor:

Svet

04.05.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko finale Pesme Evrovizije 2024. održaće se u Malme areni u subotu 11. maja, a polufinalne večeri u utorak 7. maja i u četvrtak 9. maja

POLICIJA NA SVAKOM ĆOŠKU, TENZIJA SVE VEĆA: Švedska policija na nogama posle spaljivanja Kurana, evo šta se očekuje tek za PESMU EVROVIZIJE

Foto: shutterstock

U švedskom gradu Malmeu policija je povećala nivo bezbednosti i pooštrila bezbednosne mere tokom Evrovizije.

Očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati muzičkom takmičenju na jugozapadu Švedske koje počinje sledeće nedelje.

Nekoliko velikih demonstracija, uključujući proteste protiv rata u Gazi i učešću Izraela u pevačkom nadmetanju, poklopiće se sa ovim događajem, prenosi Bi-Bi-Si.

Krajem aprila švedski javni servis SVT objavio je izveštaj o pretnjama povezanim sa održavanjem takmičenja Evrosong, u kojem su kao stvarni rizici navedeni sajber napadi i građanska neposlušnost.

Pored toga, u izveštaju su kao pretnja označene moguće aktivnosti islamističkih terorističkih organizacija. Bezbednosna policija Sapo je ranije navela da je Švedska primarna meta nasilnih terorističkih organizacija.

Prošle godine, Švedska je podigla procenu terorističke pretnje za celu zemlju sa nivoa 4 na peti, najviši nivo.

Veliko finale Pesme Evrovizije 2024. održaće se u Malme areni u subotu 11. maja, a polufinalne večeri u utorak 7. maja i u četvrtak 9. maja.

Izraelski ambasador u Švedskoj Ziv Nevo Kulman osudio je paljenje Kurana u Malmeu.

Dve osobe su spalile Kuran u Malmeu, a jedna od njih je bila obmotana u izraelsku zastavu, preneo je Tajms of Izrael.

"Spaljivanje svete knjige, Kurana, dok se maše izraelskom zastavom je ružan čin nepoštovanja, ne samo prema 20 odsto izraelskih državljanja koji su muslimanske veroispovesti, već i protiv vrednosti kao što su tolerancija i obostrano poštovanje. Osuđujem ovaj kukavički čin najsnažnije. Malme treba da bude ujedinjen muzikom naredne nedelje zbog Evrovizije", naveo je Kulman na platformi X (Tviter).

Kako je ranije preneo finski javni servis Yle, dve osobe su danas prvo čitale odlomke iz Biblije, vukli Kuran na psećem povocu, palili stranice muslimanske svete knjige i gazili palestinsku zastavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading