"RAZNEĆEMO RUSKE GRADOVE" Članica NATO uverena u pobedu nad Moskvom, evo čime potkrepljuje tvrdnju

Autor:

Svet

19.04.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Harem je upozorio da Estonija, Finska i Švedska mogu preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem od prvog trenutka agresije tako što će prekinuti rute snabdevanja.

"RAZNEĆEMO RUSKE GRADOVE" Članica NATO uverena u pobedu nad Moskvom, evo čime potkrepljuje tvrdnju

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, printscreen

Komandant estonskih odbrambenih snaga (EDF), general potpukovnik Martin Herem, izjavio je da bi Estonija sigurno pobedila ako Rusija u budućnosti krene u napad na tu zemlju.

Herem je zapretio je da će u slučaju ruske agresije "dignuti u vazduh" ruske gradove Ivangorod i Pečori.

On je naveo da nema neposredne pretnje za Estoniju, ali da će, u slučaju da se ona pojača, država povećati odbrambenu spremnost, a to, kako je naveo, znači mobilizaciju.

Navodeći Ukrajinu za primjer, rekao je da Estonija ima dovoljno vremena da se pripremi ako nivo pretnje poraste, prenosi estonski javni servis ERR.

Herem je naveo da, ako bi Estonija mobilisala 43.000 vojnika, to bi koštalo skoro dva miliona evra dnevno. Prema njegovim rečima, prenosi Tanjug, Estonija sada ima oružje, HIMARS i protivbrodske rakete sa dometom do 300 kilometara, a nabavila je i druge sisteme kraćeg dometa.

- Nećemo držati Rusiju po strani lepim rečima ili sajber moćima. U slučaju scenarija kao u Ukrajini postoji samo jedno oružje, smrtonosna sila - rekao je general.

Upozorio je da Estonija, Finska i Švedska mogu preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem od prvog trenutka agresije tako što će prekinuti rute snabdevanja.

- Ako zatvorimo Baltičko more, kako ćete vi Rusi da dobijete krompir iz Sankt Peterburga do Kalinjingrada - upitao je Herem.

Upozorio je da će neprijateljske jedinice koje ulaze na teritoriju Estonije biti zaustavljene pešadijom ili tenkovima.

Primetio je da ruske rakete zemlja-vazduh dugog dometa S-300 putuju takvom brzinom da ih još nije presreo nijedan sistem protivvazdušne odbrane, napominjući da je takva odbrana srednjeg dometa preskupa protiv dronova.

- Umesto toga, moraju se razviti teški mitraljezi i topovi, modernizovani termalnim nišanima, akustičnim senzorima i računarskim sistemima. Trenutna situacija nije loša, ne treba da se plašimo nadolazećeg rata, već činjenice da se za njega ne spremamo - istakao je Herem.

Ponovio je da Estonija ne treba čekati da stignu snage NATO, jer su one tu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vlado Jovic

19.04.2024 20:02

Genereale, nemoj da kssnis na zakazani pregled kod psihijatra! Jako je vazno za tvoje zdravlje. Kakvi sve ludaci hodaju ovom napacenom planetom.

Odgovori 11 0
Бодо

21.04.2024 00:19

Ко овом несрећнику љуља кавез!?

321

21.04.2024 23:59

Pretis sa tudjim oruzijem i tudjom vojskom trebaju vas kazniti da provocirate i pretite sigurnosti drugih NATO clanica izadjite na ferku 🤣🤣🤣🤣