VIDELI SMO SNEG U MAJU! Neverovatne slike sa Bjelasice uoči Đurđevdana, obeleli vrhovi Troglava i Zekova Glava (FOTO)

Autor:

Svet

04.05.2024

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg pada od jutros, ima ga na većoj nadmorskoj visini i do 10 centimetara.

VIDELI SMO SNEG U MAJU! Neverovatne slike sa Bjelasice uoči Đurđevdana, obeleli vrhovi Troglava i Zekova Glava (FOTO)

Foto: RINA

Neverovatan prizor dočekao nas je danas u susednoj Crnoj Gori, gde je napadao sneg na Bjelasici, na nekim njenim delovima i do 10 cm.

Iako je zima bila skoro bez snega, na proleće su ipak obeleli vrhovi planine Bjelasice koja se prostire na severu Crne Gore. Sneg je padao u aprilu, kada se grupa planinara jedva izvukla iz snežnih nanosa, ali i sada u maju na vrhovima Troglava i Zekova Glava.

- Sneg pada od jutros, ima ga na većoj nadmorskoj visini i do 10 centimetara. Ipak, brzo se topi tako da ukoliko se padavine ne nastave, ovaj snežni pokrivač se neće dugo zadržati. Iako je ova prethodna zima bila veoma blaga, navikli smo ovde na surove uslove. Sneg u maju na Bjelasici i nije neko veliko iznenađenje, kažu za RINU meštani obližnjih sela.

Republika

Foto: RINA

Neverovatne slike sa Bjelasice pred Đurdjevdan

Osim na Bjelasici, takođe se u maju pred sam Đurđevdan još uvek od snega, bele i vrhovi Durmitora.

U nižim predelima padala je jaka kiša, a u pojedinim gradovima na primorju poplavljene su ulice usled velike količine padavina koje su pale u kratkom vremenskom periodu.

Sneg u maju

Sneg u maju veoma je retka pojava u Srbiji, ali nije neuobičajena. Javlja se uglavnom pri jačem zahlađenju, uz prodor polarnog vazduha sa severa i istoka, uz dotok vlage sa Mediterana.

Sneg u maju u Srbiji pada uglavnom u planinskim predelima, naročito iznad 1000 metara nadmorske visine, pa tako i te kako zna da zabeli Kopaonik, Staru planine i druge više planine, ali i niže planine, poput Zlatibora. Tokom tih dana temperature odu i u minus, a sneg zna uz jak vetar da napravi i pravu mećavu.

Pored planinskih predela, sneg zna u maju da zabeleži i ništo niže predele, uglavnom južne, jugozapadne i zapadne Srbije i tada zabeli i predela na oko 400-500 metara nadmorske visine. Tada sneg zna da zabeli šire područje Ivanjice i Arilja, ali i Bajine Bašte i Ivanjice i da napravi katastrofalnu štetu na poljoprivrednim i ratarskim kulturama, naročito malinama. Takav slučaj zabeležen je maja 2012. godine. Tada je sneg zavejao i Sarajevo  kao usred januara.

Srećom, kada su gradovi u nizijama u pitanju snežni pokrivač u maju skoro da je nemoguć, iako je bilo u prošlosti da su provejavale pahulje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading