"OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN" Meteorolozi u čudu nakon što su uočili REDAK I OPASAN FENOMEN: Šta se dešava?!

Autor:

Svet

04.05.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Ovo se ne viđa svaki dan - rekao je za CNN Rik Smit, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Normanu.

"OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN" Meteorolozi u čudu nakon što su uočili REDAK I OPASAN FENOMEN: Šta se dešava?!

Foto: twitter/@TTrogdon/@shamnadoes

Snažne oluje protutnjale su delovima južne Oklahome u utorak uveče, stvarajući opasne i neobične tornade, uključujući jednu posebno retku vrsta.

U isto vreme, više tornada je besnelo okrugom Tilman u Oklahomi kada je vreme postalo čudno. Najmanje dva tornada su pokazivala veoma čudno ponašanje: jedan moćni tornado se vratio unazad i vratio svoj prethodni put, a drugi veliki tornado se okrenuo u "pogrešnom" pravcu.

- Ovo se ne viđa svaki dan - rekao je za CNN Rik Smit, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Normanu.

Još čudnije je da izgleda da su tornada nastala od iste moćne oluje.

Divlja noć u Oklahomi

Superćelijska oluja - moćna vrsta oluje koja proizvodi najgore vreme - oživela je u blizini granice Oklahome i Teksasa i krenula na istok. Ova oluja je izazvala "veliki i izuzetno opasan" tornado severno od Lavlenda u Oklahomi nešto pre 22 sata po lokalnom vremenu.

Radarske slike pokazuju da se tornado kreće na istok pre nego što značajno uspori, skreće na sever, zatim na zapad i prelazi tamo gde je već bio.

- Oluje se uglavnom kreću sa zapada na istok, ali jaki tornado ponekad može da se vrati na zapad jer gubi snagu - rekao je Smit.

Ono što je mnogo neobičnije u ovoj situaciji je to što je tornado napravio punu petlju nazad preko sopstvenog puta.

Tornado EF5 koji je razorio grad Grinsburg u Kanzasu u maju 2007. je možda najrazorniji takav primer. Tornado je uništio grad, a zatim se vratio na sever tamo gde je napravio najveću štetu.

Spiralni tornado je oslabio na kraju svoje piruete u blizini Lavlenda u utorak uveče, ali se onda pojavio novi problem: novi, moćni anticiklonalni tornado razvio se na južnoj ivici iste oluje.

- Verovatno su dva tornada bila nakratko aktivna u isto vreme - rekao je Smit.

Tornada na severnoj hemisferi se obično okreću ciklonski ili suprotno od kazaljke na satu, ali ovaj novi tornado se okreće u smeru kazaljke na satu ili anticiklonski. Procenjuje se da je samo oko 1 odsto tornada anticiklonalno, kaže meteorološka služba.

Tornado za pamćenje

Anticiklonalni tornado u utorak uveče ostao je za pamćenje iz više razloga.

Nešto pre 22:30 po lokalnom vremenu, "veliki i izuzetno opasan" anticiklonalni tornado formirao se jugoistočno od Lavlenda gde je nakratko "gotovo stajao ili se kretao veoma sporo prema jugu", saopštila je meteorološka služba.

- Nije uobičajeno videti tornada skoro u mirovanju. Tornada će skoro uvek jednostavno otići tamo gde ide oluja sa grmljavinom superćelije - objasnio je Smit.

Ali određene oluje u utorak uveče jedva su se kretale i stvorile su okruženje u kome je bilo moguće da se tornado razvije, da se neko vreme zaustavi, a zatim ponovo razvije, objasnio je Smit.

Ne samo da se ovaj tornado kretao u „pogrešnom“ pravcu dok se polako kretao napred, već su radarski snimci pokazali znake oštećenja, odnosno krhotine hiljadama metara u vazduhu, što je znak veoma jakog tornada. Većina anticiklonskih tornada je slaba i kratkotrajna, što znači da je ovaj "tvister" bio redak iz dva razloga.

Srećom, nepredvidivi udari su se desili u retko naseljenom području i nije bilo izveštaja o povređenima, smrtnim slučajevima ili značajnoj šteti, saopštila je u sredu popodne Kancelarija za upravljanje vanrednim situacijama okruga Tilman.

Od Teksasa do Nebraske u sredu su moguće dodatne jake oluje sa grmljavinom. Neke od ovih oluja mogu proizvesti tornada, uključujući iste oblasti jugozapadne Oklahome koje su pogodile oluje u utorak uveče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading