TUŽAN DAN ZA SPORT: Preminula legendarna olimpijska šampionka koja je osvojila medalje u dva sporta!

Autor:

Sport

16.04.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostavila je veliki trag.

TUŽAN DAN ZA SPORT: Preminula legendarna olimpijska šampionka koja je osvojila medalje u dva sporta!

Foto: Beran Evžen / ČTK / Profimedia

Čuvena češka atletičarka, Olga Fikotova - Konoli preminula je u 91. godini života, prenose mediji u Češkoj. Ostavila je veliki trag u sportu. Najpoznatija je po osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. i po svojoj romansi preko hladnoratovskih barijera sa američkim osvajačem zlatne medalje u kladivu Halom Konolije.

Predstavljala je Čehoslovačku u košarci i rukometu pre nego što je prešla na bacanje diska 1954. Dve godine kasnije, još uvek je bila student medicine na Karlovom univerzitetu u Pragu kada se takmičila za Čehoslovačku na Letnjim olimpijskim igrama 1956. održanim u Melburnu, Australija. u Discusu. Ova 24-godišnjakinja je postala jedina zlatna medalja Čehoslovačke na Olimpijskim igrama kada je pobedila u disciplini bacanjem od 53,69 m ispred sovjetskog para Irine Begljakove (52,54 m) i Nine Ponomarjove (52,02 m)

Olga je 1968. godine objavila knjigu o svojoj romansi sa Haroldom Konolijem, Prstenovi sudbine. Olga i Harold su ostali u braku 17 godina pre nego što su se razveli 1975. godine. Jedan od njihovih sinova postao je bacač koplja i desetoboj nacionalnog kalibra, a jedna od njihovih ćerki je igrala u odbojkaškoj reprezentaciji SAD. Kasnije se specijalizovala za holističke fitnes studije i treninge. Kao sertifikovani terapeut za vežbe, vodila je vellness program na Univerzitetu Kalifornije u Irvajnu do 2017. godine, a zatim se preselila u Nevadu gde je trenirala fitnes/velnes u EoS fitnes klubu u Las Vegasu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading