NAJBOLJI GOLMAN NA EVRO: „Možete da gledate fudbal koliko god želite, ali bolju odbranu od ove nećete videti"

Autor:

Sport

03.07.2024

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo je nekoliko dramatičnih trenutaka na ovom Evropskom prvenstvu.

NAJBOLJI GOLMAN NA EVRO:  „Možete da gledate fudbal koliko god želite, ali bolju odbranu od ove nećete videti"

Foto: Tanjug/AP

Turski golman Mert Gunok je zasluženo dobio titulu heroja utakmice, ali njegova reakcija posle udarca glavom austrijskog napadača Kristofa Baumgartnera u poslednjim trenucima sudijske nadoknade sigurno se može nazvati odbranom turnira, možda i odbranom decenije. Engleski komentatori su poredili Gunakovu odbranu sa intervencijom Engleza Gordona Benksa kad je sprečio čuvenog Brazilca Pelea da postigne gol na Svetskom prvenstvu 1970.

Scena je odigrana po kiši u Lajpcigu, a ne na tropskoj vrućini Gvadalahare. Parada Gunoka kojom je nekako sprečio Baumgartnera da postigne gol kad su je svi već videli u mreži, ostaće u sećanju svakoga ko je gledao.

- Nismo imali potrebnu sreću i verujem da bismo pobedili da je utakmica otišla u produžetke - rekao je austrijski selektor Ralf Rangnik posle utakmice.


Bilo je nekoliko dramatičnih trenutaka na ovom Evropskom prvenstvu u poslednjim sekundama. Gol Luke Jovića za bod Srbije protiv Slovenije, gol Matije Zakanjija za izjednačenje Italije u 90+8. minutu kojim je Hrvatsku poslao kući ili, najsvežije, gol Džuda Belingema makazicama u 90+5. minutu meča protiv Slovačke, kada su Englezi već pomirili sa zlehudom sudbinom da se "fudbal (ni ovog puta) neće vratiti kući", kako oni vole da kažu. Ali ovde je reč o odbrani gola.

 

 


Turski defanzivac Merih Demiral, dvostruki strelac, proglašen je za najboljeg igrača utakmice, ali je on potom odao počast Gunoku.

- Mert je uradio sjajan posao. Baš smo pričali u svlačionici, ja nisam mogao da verujem šta sam video. Možda je ovo jedna od najboljih odbrana koje sam video u životu - rekao je Demiral.

Italijan Vinćenco Montela, selektor Turske, istakao je koliko je Gunok važan timu:

- Bravo za Merta, njegov posao je da brani i veoma smo srećni što je uspeo da nas sačuva u poslednjem minutu.

Nagrada za Tursku i njihovu vojsku odanih navijača je četvrtfinale protiv Holandije u Berlinu u subotu, a Montela smatra da je sve moguće uz njihovu podršku.

Mnogi su na društvenim mrežama komentarisali potez turskog golmana.

- Možete da gledate fudbal koliko god želite, ali bolju odbranu od ove nećete videti - glasio je jedan. Drugi se nadovezao:

- Apsolutno briljantno. Verovatno će u budućnosti biti na većini lista najboljih odbrana svih vremena.

Veoma sam srećan što smo Turke ovde u Nemačkoj, ali i širom sveta, učinili ponosnim, dodao je Italijan.

Nagrada za Tursku i njihovu vojsku odanih navijača je četvrtfinale protiv Holandije u Berlinu u subotu, a Montela smatra da je sve moguće uz njihovu podršku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading