EVRO 2024 - GRUPA F: Ronaldo sanja još jendu titulu sa Portugalom, rovovska bitka Turske i Češke, Gruzija apsolutni autsajder, ali....!

Autor:

Sport

13.06.2024

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini se da je u ovo grupi stanje jasno

EVRO 2024 - GRUPA F: Ronaldo sanja još jendu titulu sa Portugalom, rovovska bitka Turske i Češke, Gruzija apsolutni autsajder, ali....!

Foto: www.profimedia.rs

Još samo jedan dan je ostao do početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a onda ''loženje'' može da počne. Danas ćemo pisati od poslednjoj Grupi E na ovoj smotri. Ovu grupu čine Portugal, Češka, Turska i Gruzija. Čini se da će Ronaldo i drugovi lako sa prve pozicije otići dalje, a da će Turci i Česi voditi veliku bitku oko drugog i trećeg mesta, dok su Gruzini ovde praktično zalutali, ali nikad se ne zna.

PORTUGAL - MAŠINERIJA PREDVOĐENA RONALDOM KOJA VAŽI ZA FAVORITA

Portugalska fudbalska reprezentacija je ostvarila impresivan uspeh u kvalifikacijama za EVRO 2024, upisavši svih 10 pobeda i ostvarivši neverovatnu gol razliku 36:2. Ovaj ubedljiv učinak ih je učinio apsolutnim favoritima na predstojećem prvenstvu.

Iako su dominirali u kvalifikacijama, Portugalci su imali određene probleme u pripremnim utakmicama pred EVRO 2024. Porazi od Slovenije i Hrvatske ukazali su na određene slabosti u ekipi, posebno u razlici kvaliteta između odbrane i napada.

Foto: www.profimedia.rs

Portugal

Trener Roberto Martinez planira da ekipu postavi u formaciji 4-3-3, s Diogom Kostom kao prvom golmanu. U odbrani će se istaći Kanselo, Dijas, Silva ili Inacio, dok će se u veznom redu istaknuti Fernandeš, Vitinja i Neves. Napad će predvoditi legendarni Ronaldo, uz podršku igrača poput Bernarda Silve i Rafaela Leaa.

 

Portugal se smatra apsolutnim favoritom u grupi, ali će morati da pokaže oprez protiv Turske, Češke i čak Gruzije. Ipak, očekuje se da će Portugalci nastaviti svoj niz pobeda i dominirati na prvenstvu.

TURSKA - KVALITETAN TIM KOJI IMA POTENCIJALA DA DOGURA DALEKO

Poslednjih godina, reprezentacija Turske nije ostvarila značajnije uspehe na međunarodnoj sceni. Međutim, vredno je podsetiti se na Evropsko prvenstvo 2008. godine, kada su Turci ostvarili veliki uspeh stigavši do polufinala, gde su poraženi od Nemačke rezultatom 3:2, golom Filipa Lama u nadoknadi vremena.

Dolaskom Vinćenca Montele na mesto selektora, reprezentacija Turske ponovo je počela da pokazuje znake napretka. Ovo se posebno videlo tokom kvalifikacija za EURO, gde su zauzeli prvo mesto u grupi, ispred ekipa poput Hrvatske, Velsa, Jermenije i Letonije. Ključni igrači poput Hakan Čalhanoglu i Arda Guler su pokazali svoj talenat, dok je mladi Kenan Jildiz iz Juventusa takođe privukao pažnju.

Foto: www.profimedia.rs

Turska

Sredina terena predstavlja najveću snagu turske reprezentacije, sa igračima poput Hakan Čalhanoglua, Arde Gulera, Kokčua, i Salih Odžana. Ovi igrači će biti ključni za uspeh Turske na EURO, a mladi Kenan Jildiz će sigurno tražiti svoju priliku da pokaže svoj potencijal.

Montela će morati da se nosi sa izazovima u odbrani, posebno zbog povreda Sujunčua i Kabaka. U napadu, pitanje je da li će se opredeliti za iskustvo sa Tosunom ili mladost sa Jildizom. Odsustvo Enesa Unala takođe predstavlja hendikep za turski napad.

Iako će biti autsajderi protiv Portugala, Turska ima velike šanse da prođe dalje, posebno u duelima sa Češkom i Gruzijom. Njihov potencijal je pokazan i u pripremnom meču sa Italijom, gde su pružili dobar otpor aktuelnom šampionu. Stoga, ne treba isključiti mogućnost da Turska bude "dark horse" Evropskog prvenstva.

ČEŠKA - UZ TURSKU IMAJU VELIKE ŠANSE DA IDU DALJE

Češka reprezentacija je uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo po osmi put uzastopno, što predstavlja impresivan kontinuitet u njihovim nastupima na kontinentalnoj smotri. Međutim, unatoč ovom uspehu, atmosfera oko ekipe nije najbolja, s obzirom da će ih na predstojećem prvenstvu predvoditi novi selektor, Ivan Hašek, koji je preuzeo vođenje tima od Jaroslava Šilhavija.

Hašek je preuzeo vođenje reprezentacije nakon što je Šilhavi pritisak javnosti postao nepodnošljiv, uprkos tome što su Česi završili kvalifikacije na drugoj poziciji u grupi. Hašek nije imao mnogo vremena da upozna i ukomponuje tim za predstojeći turnir, ali je ostvario četiri pobede na pripremnim utakmicama, uključujući i pobedu nad Norveškom rezultatom 2:1.

Foto: www.profimedia.rs

Češka

Tomaš Souček, vezista Vest Hema, i Patrik Šik, čiji se spektakularan gol sa prethodnog EURA i dalje prepričava, predstavljaju glavnu snagu tima. U napadu će im se pridružiti Adam Hložek iz Leverkuzena. Ostatak tima čine uglavnom igrači iz domaće lige, među kojima se ističu mladi talenti koji bi mogli iskoristiti priliku na ovom prvenstvu kao odskočnu dasku za svoje karijere.

Hašek nije pravio značajne promene u timu i formaciji, pa se očekuje da će Češka igrati u formaciji 3-5-2 ili 3-4-1-2. Jindrih Stanek će najverovatnije biti prva opcija među stativama, dok će u odbrani biti prisutni Holes, David, Krejči i Hranac. Vladimir Coufal i David Jurasek će pokrivati bočne pozicije, dok će sredinu terena držati Souček, Provod i Sadilek.

U poređenju sa prethodnim nastupom na EVRU, Češka reprezentacija će se fokusirati na čvrstu i taktički disciplinovanu igru. Ključni igrači poput Součeka, Sadileka, Šika i Hložeka će imati značajnu ulogu u ostvarivanju uspeha na ovom takmičenju. Ukoliko ovi igrači pruže vrhunske partije, Česi bi mogli da ostvare značajan rezultat na Evropskom prvenstvu.

GRUZIJA - APSOLUTNI AUTSAJDERI, ALI AKO JE ''KVARADONI'' DAN...

Gruzija je 26. marta 2024. godine obeležila istorijski trenutak kada je njihova fudbalska reprezentacija uspela da se plasira na prvenstvo Evrope nakon pobede nad Grčkom. Ovo je bio veliki korak napred za tim koji je dugo čekao priliku da pokaže svoj talenat na međunarodnoj sceni.

Foto: www.profimedia.rs

Gruzija

Gruzija je morala da savlada Luksemburg sa 4:2 kako bi stigla do odlučujućeg meča protiv Grčke. Nakon napetog duela, Gruzijci su slavili pobedu nakon izvođenja jedanaesteraca i tako izborili plasman na kontinentalnu smotru. Iako su završili na 4. mestu u kvalifikacijama iza Španije, Škotske i Norveške, uspeli su da ostvare svoj san.

Selekcijom Gruzije predvodi iskusni Francuz Vili Sanjol, dok je ključni igrač Hviča Kvarackelija, poznatiji kao Kvaradona. Ovaj mladi fudbaler Napolija je uz Nigerijca Viktora Osimena važan deo tima i igrač koji može da donese preokret u utakmici.

Gruzija se oslanja na kontranapade i brze krilne igrače koji mogu da iskoriste slobodan prostor. Međutim, njihova slabost leži u bekovima i veznom redu, zbog čega protivnički timovi imaju priliku da kontrolišu igru u sredini terena. Osim toga, igrači često igraju van svojih prirodnih pozicija, što može dovesti do problema u taktici tima.

Sa plasmanom na Evropsko prvenstvo, Gruzija je već postala junak nacije, a njihovi građani su iskazali euforiju i slavlje povodom ovog istorijskog dostignuća. Uzbudljiv duel protiv Turske očekuje se sa velikim nestrpljenjem, a borbeni duh Gruzije može doneti neočekivane rezultate.

POGNOZA GRUPE

1. Portugal 3-0-0 9

2 Turska 1-1-1 4

3. Češka 1-1-1 4

Gruzija 0-0-3 0

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading