RUSKA SLUŽBA DOJAVILA ŠTA SE SPREMA: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić o pokušaju državnog udara u režiji opozicije

Autor:

Vesti

25.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su informacije podelili s nama, a mi obavestili druge predstavnike međunarodne zajednice, koji su rekli da su to ruske dezinformacije, rekla je premijerka.

RUSKA SLUŽBA DOJAVILA ŠTA SE SPREMA: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić o pokušaju državnog udara u režiji opozicije

Foto: ST/Nemanja Pančić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je ruskim službama bezbednosti, koje su obavestile srpske kolege šta se u nedelju sprema u Beogradu u režiji nekih zapadnih službi.

Govoreći u emisiji "Hit tvit" na TV Pink, ona je podsetila da je i pre izbora upozoravala da će deo opozicije pokušati da ospori rezultate izbora i nasilnim putem preuzme vlast u Srbiji, što je kulminiralo napadom na Skupštinu grada Beograda.

PODSTAKNUTI SPOLJA

Republika

Foto: TV pInk

Ana Brnabić

- To verovatno neće biti popularno ovima sa zapada, ali ja posebno večeras osećam da je važno stati u odbranu Srbije i da zahvalim ruskim službama bezbednosti, koje su imale te informacije i koje su ih podelile s nama - izjavila je premijerka.

Dodala da je da su potom državni organi Srbije podelili te informacije i s drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

- Međutim, oni su ih odbacili kao ruske dezinformacije. Svi ostali su rekli da je to plasiranje lažnih vesti - rekla je Brnabićeva i dodala:

- Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda. Ovo je mržnja, ovo je nasilje i ovo je ono na šta smo upozoravali. Znali smo da se ovo sprema. Kako je teško vreme, dobijali smo dodatne informacije i ja sam o tome pričala. Upoznala sam javnost s tim. Tokom izborne kampanje i s tim da ti ljudi ne mare za kampanju, ne mare za izbore, ne mare za rezultate, već je jedina njihova namera nasilna destabilizacija Srbije.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za televiziju Rusija 24 da predsednik Aleksandar Vučić ima nepobitne informacije o tome da Zapad podstiče proteste u zemlji.

- Opozicija je počela proteste, koje se podstiču i podržavaju spolja. O tome je Vučić govorio, ne mogu da ulazim u detalje, jer je to poverljiva informacija. Ali on ima nepobitne dokaze da huškanje i podrška dolaze sa zapada - rekao je Bocan-Harčenko posle sastanka s Vučićem.

NEĆE IM PROĆI

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Aleksandar Bocan-Harčenko

On je istakao da se protesti u Srbiji organizuju i sprovode po principima i tehnologijama majdanske revolucije, da Zapad namerava da dovede opozicione snage na vlast u zemlji, ali je naglasio da nikakvi ciljevi ili majdanske šeme neće proći.

- Sva nezadovoljstva i pokušaji da se uzdrma Vučićeva vlast, pre svega, vezani su za njegov čvrst stav o nepoštovanju antiruskih sankcija - ocenio je ambasador.

Dodao je da se na jučerašnjem sastanku s Vučićem govorilo ne samo o protestima opozicije u Beogradu već i o bilateralnoj saradnji Rusije i Srbije:

- Razgovor o perspektivi razvoja odnosa između zemalja pokazuje da srpski lider i u sadašnjoj situaciji gleda u budućnost - rekao je ruski ambasador.

Policija bila uzdržana

Brnabićeva je ukazala da bi policija u zapadnim zemljama reagovala dosta brutalnije da se našla u sličnoj situaciji.
- To u Srbiji u poslednjih deset godina nije tako. Policija je bila izuzetno uzdržana. Jedan od demonstranata je čak pokušao da zapali kablove na Skupštini grada Beograda da bi se požar proširio na celu zgradu - rekla je premijerka.

Predsedniku na poklon knjiga "Strogo poverljivo"

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić

Na samom početku jučerašnjeg sastanka ruski ambasador je Vučiću poklonio knjigu "Strogo poverljivo", delo bivšeg diplomate i dugogodišnjeg ambasadora SSSR u Vašingtonu. Ovaj gest nosi simbolično značenje i može ukazivati na duboku istorijsku i diplomatsku povezanost između Rusije i Srbije.

Glavna tema sastanka bili su bilateralni odnosi između Rusije i Srbije. Ovaj susret predstavlja priliku za razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima i dogovaranje budućih koraka u saradnji, kako na političkom tako i na ekonomskom nivou.

- Informisao sam ambasadora Bocan-Harčenka o sinoćnim neredima u Beogradu i ponovio da ćemo učiniti sve da sačuvamo bezbednost građana i našu Srbiju. Razmenili smo mišljenja i o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i aktuelnim geopolitičkim dešavanjima. Preneo sam ambasadoru želju da naša dva naroda dočekaju nastupajuće praznike i Novu godinu u miru i i blagostanju - poručio je Vučić na Instagram profilu nakon sastanka.

Zaharova: Tehnike Majdana

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Kolektivni Zapad tehnikama Majdana pokušava da destabilizuje situaciju u Srbiji, izjavila je juče portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući protest koalicije "Srbija protiv nasilja".

Zaharova je za list Izvestija rekla da je striktno poštovanje Ustava zemlje i poštovanje izbora srpskog naroda koji je glasao za nacionalne interese svoje zemlje, jedina moguća reakcija u ovoj situaciji.

Dmitrij Peskov: Srbija sposobna da se sama odbrani

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Rusija se nije mešala i neće se mešati ni u čije unutrašnje stvari, posebno ne u unutrašnje stvari partnerske Srbije, izjavio je juče Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, prema našem uverenju, sposobno da preduzme sve neophodne mere - istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija se nikada nije mešala i neće se mešati ni u čije unutrašnje stvari, posebno ne u unutrašnje poslove savezničke i partnerske Srbije.

- Ujedinjuje nas zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe, veoma pažljivo se odnosimo prema našim odnosima i veoma ih cenimo - rekao je Putinov portparol.

Putinova čestitka Vučiću: Nastavak dijaloga i saradnje

Republika

Foto: Tanjug/Ap

Vladimir Putin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, primio je čestitku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Poštovani gospodine predsedniče, srdačno vam čestitam dolazeću Novu godinu i Božić. Bez obzira na nelaku situaciju u svetu, odnosi između Rusije i Srbije, koji se temelje na viševekovnim tradicijama prijateljstva i duhovne bliskosti, razvijaju se u konstruktivnom duhu. Računam na nastavak našeg dijaloga i produktivnog zajedničkog rada po aktuelnim pitanjima bilateralne, regionalne i međunarodne agende. Želim vama, vašoj rodbini i najbližima dobro zdravlje, blagostanje i uspehe, a bratskom srpskom narodu mir i prosperitet - navodi se u čestitki predsednika Putina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (24)

Loading
Katarina

25.12.2023 21:02

Opozicija planira državni udar na Srbiju.

Brza

25.12.2023 21:02

Opozicija je zlo

Katarina

25.12.2023 21:02

Velika je sramota što opozicionari planiraju državni udar.

Sanja

25.12.2023 21:03

Svakako da je ovo bio vid drzavnog udara