BAJDEN ODUSTAO OD BELE KUĆE! Šta će sada biti sa Ukrajinom? Jednim potezom mogao bi da RAZBESNI Putina!

Autor:

Svet

23.07.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden je u poslednjem trenutku odlučio da se povuče iz izborne trke jer je do predsedničkih izbora u SAD-u ostalo svega tri i po meseca

BAJDEN ODUSTAO OD BELE KUĆE! Šta će sada biti sa Ukrajinom? Jednim potezom mogao bi da RAZBESNI Putina!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen X @MyLordBebo

Da li će izlazak Džoa Bajdena iz predsedničke trke u SAD uticati na rat u Ukrajini i kako - jedna je od aktuelnih tema nakon manje-više očekivanog poteza aktuelnog američkog predsednika.

Tome treba dodati i najave predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa da će u slučaju pobede na izborima brzo završiti rat.

Analitičari, pak, smatraju da će narednih meseci u Americi biti u fokusu predsednički izbori, a ne sukob na istoku Evrope.

Foto: Tanjug/Tanjug Saul Loeb, Pool via AP, File

Džo Bajden

Bajden je u poslednjem trenutku odlučio da se povuče iz izborne trke jer je do predsedničkih izbora u SAD-u ostalo svega tri i po meseca.

Pritom nije rekao ni reč o mogućnosti da se povuče sa funkcije pre isteka mandata u januaru. S druge strane, podržao je kandidaturu svoje potpresednice Kamale Haris za predsednika Amerike.

Ako se ima u vidu da je do američkih izbora ostalo stotinak dana, a do isteka Bajdenovog mandata pet meseci postavlja se pitanje kakvu će u tom kratkom periodu voditi politiku još aktuelni američki predsednik?

Kakvu će Bajden voditi politiku do kraja mandata?

Da li bi Amerika narednih meseci mogla dodatno vojno i finansijski da podrži Ukrajinu kako bi se rat okončao odnosno postoji li opasnost da rat postane još krvaviji?

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp

Potpunu neizvesnost u pogledu ishoda rata unosi i republikanski kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp koji je prilikom poslednjeg telefonskog razgovora sa Volodimirom Zelenskim, predsednikom Ukrajine, najavio da će "okončati rat ukoliko pobedi na izborima".

- Kao vaš sledeći predsednik SAD, doneću mir svetu i okončati rat koji je koštao toliko života - poručio je Tramp koji i dalje krije detalje kako bi to postigao.

Da li bi te Trampove najave mogle bi možda da ubrzaju poteze demokrata na čelu sa još aktuelnim predsednikom Bajdenom da okončaju rat u Ukrajini? A to, kako sada stoje stvari na ratištu i u odnosima Zapada i Rusije, ne bi značilo ništa drugo nego još žešće i krvavije borbe na istoku Evrope.

Ipak, pitanje je da li bi Vašington u narednom periodu uopšte mogao da pruži veću podršku Kijevu od dosadašnje.

Foto: Shatterstock

Volodimir Zelenski

"Ozbiljnije pružanje pomoći Ukrajini mora imati podršku Kongresa"

Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije "Novi treći put" ukazuje na te prepreke.

- Kada se radi o ratu u Ukrajini svako ozbiljnije pružanje pomoći od strane SAD-a mora da ima podršku Kongresa. Predsednik i njegova ovlašćenja su dosta ograničena kada se radi o ovom pitanju. Zbog toga je teško očekivati da Bajden poveća značajno pomoć Ukrajini. On eventualno može odobriti napade američkim naoružanjem dublje na ruskoj teritoriji - ocenjuje Milić za "Blic".

Nakon što je Bajden obelodanio da se povlači iz predsedničke trke, Tramp je doveo u pitanje Bajdenovu sposobnost da upravlja državom do isteka mandata u januaru. Milić to vidi kao "manje bitan element".

- Republikanci su većinu kampanje protiv Bajdena usmeravali oko njegovih godina i kognitivnih funkcija, a manje oko rezultata njegovog rada. Razlog je što su u 2024. ekonomski rezultati bili mahom dobri - navodi Milić.

Foto: Ap photo

Volodimir Zelenski

"Mislim da će rat ići nekom svojom logikom"

Srećko Đukić, bivši diplomata, podseća da je i Zelenski imao očekivanja da se do kraja ove godine može završiti rat u Ukrajini.

- Čak je i najavio da će na Drugom samitu mira pozvati i Rusiju i pritom nema ništa protiv da na tom skupu učestvuje i ruski predsednik Vladimir Putin. Bez obzira na to, teško je predvideti kako će se rat kretati i povezati rat i izbore u Americi. Mislim da će rat ići nekom svojom logikom - ocenjuje Đukić za "Blic".

On nije baš siguran ni da će se rat u Ukrajini tako brzo završiti ako Tramp pobedi na američkim izborima.

- Ni Trampove poruke nisu miroljubive. On bi mogao da nastavi da naoružava Ukrajinu ukoliko Rusija ne pristane na neka njegova rešenja. Ali, mislim da u Americi nije trenutno u fokusu rat u Ukrajini nego američki izbori i kandidatura Kamale Haris za predsednika. Za sada nema nagoveštaja da će se američka politika prema Ukrajini menjati - zaključuje Đukić.

(Republika/Blic.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading