ZARAZA POKOSILA DVA MLADIĆA U BIH, PROŠIRILA SE I NA HRVATSKU: Roditelji masovno vakcinišu decu! Epidemiolozi smiruju ljude, ali...

Autor:

Svet

23.07.2024

23:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Havarija zadesila region!

ZARAZA POKOSILA DVA MLADIĆA U BIH, PROŠIRILA SE I NA HRVATSKU: Roditelji masovno vakcinišu decu! Epidemiolozi smiruju ljude, ali...

Foto: Shutterstock

Među obolelima najviše je nevakcinisane dece. Roditelji su zbog straha počeli vakcinisati svoju decu, što je dovelo do povećanja obuhvata vakcinacije.

Ospice haraju Bosnom i Hercegovinom, piše Dnevnik.hr. Od januara 2024. godine do danas, tom bolešću u Zeničko-dobojskom kantonu zaraženo je više od 1200 osoba. "Situacija se pogoršava zbog nedostatka imunizacije. Obuhvat vakcinacije u Zeničkom kantonu je 37 procenata, a treba biti 95 procenata da bismo imali kolektivni imunitet," izjavila je ministarka zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Aida Salčinović za Dnevnik.hr.

U Sarajevskom kantonu najgore je bilo u maju, ali je situacija sada mirnija. "Imali smo 10 do 12 procenata dece koja su morala biti hospitalizovana zbog komplikacija morbila. U te statistike ulaze i smrtni slučajevi, a na sreću imali smo samo jedan," rekao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović za Dnevnik.hr.

U BiH su do sada od posledica zaraze ospicama preminuli dečaci stari 17 i 18 godina.

Među obolelima najviše je nevakcinisane dece. Dnevnik.hr piše da su roditelji zbog straha počeli vakcinisati svoju decu, te da zbog toga raste procenat vakcinisanih.

Navodi se da su pojedini roditelji radije plaćali novčane kazne nego vakcinisali decu. "Ovde je, ne znam da li je u Hrvatskoj tako, moguće da se kazna smanji za 50 procenata ako se plati u roku od sedam dana, što znači da se plati samo 50 maraka ili 25 evra. Verujte da smo imali stotinjak roditelja koji su platili samo da ne vakcinišu dete. I to je stvarno nejasno," rekao je ministar Enis Hasanović.

U Hrvatskoj je u 2024. godini zabeleženo 25 slučajeva zaraze ospicama. "Najveći broj obolelih je u Slavoniji, Osječko-baranjskoj županiji, a onda vrlo sličan broj, oko pet-šest slučajeva, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji," rekla je epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel za Dnevnik.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading