UHAPŠENO ŠESTORO TAJNIH AGENATA: Sumnjiče se da su odgovorni za OVO KRVOPROLIĆE

Autor:

Svet

15.05.2024

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tom napadu je ubijeno deset ljudi, uključujući nekoliko spasilaca koji su pomagali povređenima nakon prvog udara, a koji su nastradali u drugom raketom udaru 40 minuta kasnije

UHAPŠENO ŠESTORO TAJNIH AGENATA: Sumnjiče se da su odgovorni za OVO KRVOPROLIĆE

Foto: Tanjug/AP

Rat

Ukrajinska policija uhapsila je petoricu muškaraca i jednu ženu koji su optuženi da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo deset ljudi i povređeno više od 80, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Šestoro osumnjičenih su optuženi za izdaju i suočavaju se sa doživotnim zatvorom.

U svom Telegram kanalu, SBU je saopštila da su navodni ruski agenti pomogli u koordinaciji dvostrukog udara na grad Pokrovsk, u Donjeckoj oblasti, u avgustu prošle godine, prenosi Kijev indipendent.

U tom napadu je ubijeno deset ljudi, uključujući nekoliko spasilaca koji su pomagali povređenima nakon prvog udara, a koji su nastradali u drugom raketom udaru 40 minuta kasnije.

SBU je saopštila da je njih šestoro takođe pomoglo u gađanju ukrajinskih snaga u pravcu Avdijevke.

Iz ukrajinske agencije je dodato da su svi osumnjičeni regrutovani preko Telegram kanala na kojima su postavljali antiukrajinski sadržaj.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) razotkrila je i pritvorila u Kijevu i pripadnike podzemne ćelije prokremljanskog projekta "Druga Ukrajina", na čijem čelu je bivši narodni poslanik Viktor Medvedčuk, optužen za veleizdaju.

"SBU je u Kijevu razotkrila podzemnu ćeliju prokremljanskog političkog projekta 'Druga Ukrajina'.

Ovu organizaciju u Rusiji predvodio je Viktor Medvedčuk, optužen za veleizdaju, koji svoje aktivnosti koordinira sa FSB Ruske Federacije", navodi se u saopštenju SBU.

Specijalisti za video sadržaj koji su radili kao deo grupe postavili su podzemni studio u svom stanu u Kijevskoj oblasti i proizvodili prilagođene animacije, prenosi Ukrinform.

Gotovu medijsku produkciju poslali su na odobrenje svom kustosu iz Rusije, bivšem voditelju na kanalima Medvedčuk, Denisu Žarkihu, koji je sada direktor projekta "Druga Ukrajina" u Moskvi.

Nakon pregleda, antiukrajinski sadržaj je distribuiran na informativnim resursima koje kontroliše Medvedčuk, veb-sajtu "Druga Ukrajina", društvenim mrežama i Jutjubu.

Bliski rođak direktora organizacije "Druga Ukrajina" u Kijevu predavao je napadačima gotovinu za svaki snimak.

Tokom pretresa, SBU je pronašla kompjutersku opremu i mobilne telefone sa dokazima o subverzivnim aktivnostima u korist Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading