"OTIŠAO SI DRAGANE, OSTALA JE TUGA": U čast fudbalera kojeg su svi voleli - sve je spremno za "Dragan Mance kup 2024"!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

10.06.2024

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda i dalje živi kako u srcima onih koji su imali tu sreću da uživo posmatraju njegove majstorije na zelenom tepihu, tako i u pričama koje su neizostavni izvor inspiracije za sve klince koji danas žele da trče za "bubamarom".

"OTIŠAO SI DRAGANE, OSTALA JE TUGA": U čast fudbalera kojeg su svi voleli - sve je spremno za "Dragan Mance kup 2024"!

Foto: Dragan Mance Kup

Živeo je kratko, a ipak postao takva ličnost, da su mu klicali navijači ne samo beogradskog Partizana, ali i voleli ga svi istinski ljubitelji fudbala. Zračio je nekom čudesnom snagom, svojstvenom samo ljudima predodređenim za veliku scenu i najzapaženija ostvarenja. Dragan Mance nije oduševljavao samo igrom, golovima, silovitim prodorima. Znao je on i više od toga. Da pokrene ceo tim, podigne gledaoce na noge, da sve to stopi u jednu celinu i stvori takvu atmosferu na stadionu, da bi mu na tome pozavideli i mnogi iskusniji, renomiraniji i bolji asovi.

Trećeg adana meseca septembra, ove 2024. godine navršava se 39 godina od kako je Beogradom kao grom iz vedra neba prostrujala vest da je žureći na trening, u saobraćajnoj nesreći, prestalo da kuca srce igrača koji je već tada, sa 23 godine života prevazišao jugoslovenske fudbalske prostore i kojem je bilo genetski urezano da postane planetarni superstar.

 

 

Tog kobnog dana, krenuo je ka stadionu JNA. Vozeći svoj novi Pežo 205, kako ne bi udario dečaka koji je pretrčavao put, pri velikoj brzini je izgubio kontrolu nad vozilom, udario je u ivičnjak, a zatim i u betonski zid i na žalost, spasa mu nije bilo.

Trening na koji nikada nije stigao je prekinut, a tužnu vest saigračima saopštio je tadašnji trener crno-belih Nenad Bjeković koji je tog kobnog utorka izgovorio:

- Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen.

Foto: Printscreen

Dan kada je otišao veliki Dragan Mance

 

U čast fudbalera o kojem i dan danas peva Partizanov jug, godinama unazad održava se "Dragan Mance Kup", međunarodni dečiji fudbalski festival uzrasta od 8 do 12 godina. Ove godine na takmičenju koje će se održati na terenima Sportskog centra "Partizan-Teleoptik" od 14. do 16. juna učestvovaće 272 ekipe u muškoj konkurenciji, a organizatori se posebno ponose činjenicom da će se na turniru pojaviti i 16 ekipa devojčica.

Kako nam je u razgovoru istakao Goran Mance, posebno su ponosni na činjnicu da će se ove godine pojaviti ekipe sa četiri kontinenta, a među njima posebno organizator ističe goste iz Kine, Dubaija, Australije, Kazahstana, Moldavije, kao i već tradicionalne učesnike iz zemalja regiona.

 

Treba napomenuti da su organizaciju ovogodišnjem "Dragan Mace kupa" pomogli Gradska opština Zemun, Sportski savez Srbije, Fudbalski savez Srbije, Fudbalski savez Beograda, Inter sport friends, "Bravo sine", Ardu sport, Đurić enterijer, Cenex, Transfera, Jaffa Crvenka, Bambi, Media planet, NS plakat, Mačinković, Zlatiborac, Žitopromet Mlinpek, Apoteke Medicus, Balaton štampa, Medius, Trivax i ZIN.

- Dragan Mance:

Datum rođenja: 26. septembar 1962. godine u Beogradu

Datum smrti: 3. septembar 1985. godine u Beogradu

Igračka karijera: Galenika (Zemun), Partizan (Beograd)

Reprezentativna karijera: Jugoslavija (4 utakmice) 

FK Partizan: 279 utakmica/174 gola

Trofeji: Šampion Jugoslavije (1982/83)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading