ZEMLJOTRES U EVROPI: Ove četiri države priznaće PALESTINU! Posle ovog DATUMA ništa više neće biti isto

Autor:

Svet

10.05.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će se geopolitička situacija posle ovoga samo još više zakuvati

ZEMLJOTRES U EVROPI: Ove četiri države priznaće PALESTINU! Posle ovog DATUMA ništa više neće biti isto

Foto: Tanjug/Paul Bersebach/Orange County Register via AP

Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro će ozvaničniti priznanje Države Palestine, što bi moglo da podstakne druge EU zemlje da učini isto, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je potvrdio da je dobio uveravanje španskog ministra spoljnih poslova Hosea Manuela Albaresa da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja.

Borelj je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ''ne isključuje'' tu mogućnost u budućnosti, prenosi španski RTVE.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je u četvrtak da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za "priznanje nezavisne, suverene države Palestine".

Fajon je objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

Izrael planira da počne više manjih vojnih operacija u gradu Rafa na jugu Gaze, izjavio je neimenovani vojni zvaničnik Egipta za libanski dnevni list Al Akbar.

On je naveo da Izrael tako planira da izbegne nezadovoljstvo Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice kada je reč o invaziji na Rafu, prenosi Tajms of Izrael.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je ove sedmice da će obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafu.

Netanijahu je juče, odgovarajući na upozorenje SAD, rekao da će Izrael "ako mora, stajati sam", a danas je izjavio da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas".

Izrael je ove sedmice počeo operaciju u istočnim delovima Rafe, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

Više od milion Palestinaca našlo je u Rafi utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading