AUSTRIJSKO "NE" ZAHTEVU ZELENSKOG: Nikada to ne bismo uradili, zadiralo bi u naš suverenitet

Autor:

Svet

07.09.2023

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toj državi živi 14 hiljada Ukrajinaca sposobnih za odsluženje vojnog roka.

AUSTRIJSKO "NE" ZAHTEVU ZELENSKOG: Nikada to ne bismo uradili, zadiralo bi u naš suverenitet

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Austrija neće izručivati vojno sposobne muškarce Ukrajini, saopštilo je republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova, piše Ekspres.

- Mi to nikada ne bismo uradili - rekao je portparol ministarstva.

Ovako je ministarstvo komentarisalo želju Kijeva da sve zapadnoevropske zemlje proteraju izbegle Ukrajince.

- Ovo bi bilo masivno zadiranje u naš suverenitet, na to nikada nećemo pristati, pa, naravno, Ukrajinci sposobni za vojnu službu koji žive u Austriji neće biti poslani kući - dodaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema pisanju medija, u Austriji živi 14 hiljada Ukrajinaca sposobnih za odsluženje vojnog roka.

Krajem avgusta Volodimir Zelenski je naredio da se provere svi zaključci o nesposobnosti za vojnu službu koje su donele vojne lekarske komisije posle 24. februara 2022. godine. Vlasti u Kijevu veruju da bi nekoliko hiljada vojno sposobnih ljudi moglo da dobije takve sertifikate i da napusti zemlju za mito od tri do 15 hiljada dolara.

Prema podacima Glavnog komandovanja poljske granične straže, od 24. februara prošle godine 80 hiljada vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca ušlo je u Poljsku i nije se vratilo.

Portal "Rzeczpospolita" je ranije objavio da je ta država počela da izručuje vojno sposobne muškarce Ukrajini.

U Ukrajini je vanredno stanje uvedeno 24. februara 2022, a sledećeg dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja.

Nemačka još nije dobila zahteve za izručenje vojnog osoblja Ukrajini

Nemačka vlada nije primila nijedan zahtev za izručenje vojnog osoblja Ukrajini; svi Ukrajinci u Evropskoj uniji imaju status izbeglice, rekao je u sredu portparol nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova Maksimilijan Kal.

- Nismo upoznati sa takvim zahtevom ukrajinske vlade. Možemo samo da istaknemo da sve izbeglice imaju jedinstven status zaštite u skladu sa zakonima EU - rekao je on tokom brifinga nemačkog kabineta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading