SKANDALOZNA TVRDNJA UEFA: HRVATI SU NAJVEĆE ŽRTVE! Za "Ubij, Srbina" još ništa, ali su zato pretnje "kockastima" uredno osuđene

Autor:

Sport

01.07.2024

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među pobrojanim uvredama su rasizam, homofobija i opšte maltretiranje.

SKANDALOZNA TVRDNJA UEFA: HRVATI SU NAJVEĆE ŽRTVE! Za "Ubij, Srbina" još ništa, ali su zato pretnje "kockastima" uredno osuđene

Foto: www.profimedia.rs

Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj nije samo sportsko nadmetanje, već i polje borbe protiv onlajn zlostavljanja. UEFA je saopštila da aktivno prati 622 medijske platforme i naloge svih pojedinaca koji su uključeni u turnir, kako bi zaštitila igrače, trenere i sudije od neprihvatljivog onlajn zlostavljanja.

Tokom grupne faze turnira 4.656 objava na društvenim mrežama je označeno kao neophodno za pregled zbog onlajn nasilja, a od toga je 308 objava ispunilo uslove da se prijave direktno mreži na kojoj su objavljene. Od prijavljenih objava, 71 odsto ih je sankcionisano, a timovi koji su bili najveće žrtve su Belgija, Hrvatska, Ukrajina i Holandija. Analiza objava na Fejsbuku, Instagramu, TikToku i Tviteru je otkrila da je oko 94 odsto prijavljenih objava bilo maltretiranje opšteg tipa, dok je 4,5 odsto sadržalo rasističke poruke, a 1,5 odsto homofobične poruke.

Republika

Foto: Profimedia/Tanjug AP

Divljaju po Nemačkoj: Navijači Hrvatske

Dok UEFA aktivno radi na suzbijanju onlajn nasilja, istovremeno se postavlja pitanje njenog odnosa prema skandiranju "Ubij Srbina!" na samom prvenstvu. Istraga UEFA povodom skandala na Evropskom prvenstvu u fudbalu, kada su hrvatski i albanski navijači zajedno pevali ovu uvredljivu pesmu, pokazala je da je ovo skandiranje zapravo dozvoljeno, što je izazvalo kontroverze i pitanja o politici UEFA u borbi protiv diskriminacije.


Nakon što je dosadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović podneo zahtev za reakciju povodom skandiranja, UEFA je otvorila istragu povodom "potencijalno rasističkog i/ili diskriminatornog ponašanja navijača na utakmici Hrvatska - Albanija". Međutim, nakon 11 dana, još uvek se čeka odluka o eventualnim sankcijama.

Dok UEFA aktivno prati i sankcioniše onlajn zlostavljanje, postavlja se pitanje zašto još uvek nije doneta odluka o sankcijama povodom skandiranja tokom samog prvenstva. Ovakvi slučajevi izazivaju zabrinutost i postavljaju pitanje doslednosti i efikasnosti UEFA u suzbijanju diskriminatornih ponašanja na fudbalskim manifestacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading