FSS ZAGRMEO U PISMU UPUĆENOM UEFA: Zašto niste prekinuli meč između Hrvatske i Albanije ZBOG SRAMNOG NAVIJANJA

Autor:

Sport

20.06.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednički su vikali "Ubi, ubi Srbina“, a propisi UEFA su jasni, stoji u dopisu adresiranom na generalnog sekretara Teodora Teodoridisa.

FSS ZAGRMEO U PISMU UPUĆENOM UEFA: Zašto niste prekinuli meč između Hrvatske i Albanije ZBOG SRAMNOG NAVIJANJA

Foto: instagram.com/top_sport.rs

Povodom sramnih dešavanja na meču između Hrvatske i Albanije Fudbalski savez Srbije uputio je dopis generalnom sekretaru UEFA, Teodoru Teodoridisu.

Pismo prenosimo u celosti,

Fudbalski savez Srbije vam se obraća povodom događanja na jučerašnjoj utakmici EURO 2024 Final Tournament između nacionalnih timova Hrvatske i Albanije (Group stage, Group B, Hamburg, 19.06.2024.), kada je došlo do sramnog zajedničkog skandiranja navijača oba nacionalna tima, a koje je bilo upereno protiv srpske nacije u celini.

Kao što ste verovatno informisani hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali „Ubi, ubi Srbina“. U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama.

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako „raspaljivao“ masu.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Sramno vodio navijanje: Mirlind Daku

 

Fudbalski savez Srbije smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima koje je gore navedeno, utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku „tri koraka“. To je izričito predviđeno u propisu UEFA „Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums” i čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici.

Fudbalski savez Srbije veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
sedi1

20.06.2024 14:14

...kad 'kuče na vreme ne vežeš, 'oće da ujede....

Đole

20.06.2024 16:51

Lova i samo lova čini čuda.