UŽAS U BEOGRADU! Dete palo sa Kalemegdanske tvrđave!

Autor:

Hronika

16.06.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak hitno prebačen u Urgentni centar!

UŽAS U BEOGRADU! Dete palo sa Kalemegdanske tvrđave!

Foto: ST/Nebojša Mandić, Tanjug/Sava Radovanović

Jedanaestogodišnji dečak koji je sinoć pao sa Kalemegdanske tvrđave zadobio je teške povrede i prevezen je u Urgentni centar, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

Po rečima lekara, noć je prošla relativno mirno s obzirom na to da je vikend, a dogodile su se četiri saobraćajne nezgode u kojima su četiri osobe lakše povređene, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Dežurne ekipe Hitne pomoći intervenisale su 115 puta, a od toga su 24 intervencije bile na javnim mestima.

Hitnoj pomoći su se noćas najčešće obraćali građani koji imaju astmu.

Prva pomoć pri padu sa velike visine

Prva pomoć pri padu s velike visine je ključna za povećanje šanse za preživljavanje i minimiziranje povreda. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti:

Osigurajte mesto događaja: Uverite se da je područje bezbedno za vas i druge, kako biste sprečili dalji pad ili nesreću.

Proverite svest povređenog: Pokušajte da ga dozovete i proverite da li reaguje. Ako ne reaguje, proverite disanje i puls.

Pozovite hitnu pomoć: Odmah pozovite hitne službe (112 u Evropi ili 911 u SAD) i obavestite ih o situaciji.

Stabilizacija kičme: Ako sumnjate na povrede kičme, pokušajte da ne pomerate povređenog osim ako je apsolutno neophodno. Upotrebite metodu stabilizacije glave i vrata dok čekate pomoć.

Proverite disanje i cirkulaciju: Ako osoba ne diše, započnite kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR). Ako ima puls, ali ne diše, pružite veštačko disanje.

Zaustavite krvarenje: Ako postoje vidljive rane koje krvare, pritisnite ih čistim zavojem ili krpom kako biste zaustavili krvarenje.

Šok: Postavite osobu u ležeći položaj s nogama blago podignutim, osim ako sumnjate na povrede kičme, kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili rizik od šoka.

Pokrivanje: Pokrijte osobu ćebetom ili jaknom kako biste je održali toplom dok ne stigne pomoć.

Uvek je najbolje da se u ovakvim situacijama oslonite na profesionalne spasilačke službe i medicinske radnike.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading