Biogas kao stub cirkularne ekonomije i održive energetske budućnosti Srbije

Autor: Promo

Biznis

30.06.2024

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem upravljanja otpadom predstavlja jedan od najvećih ekoloških izazova sa kojim se naša zemlja suočava već decenijama.

Biogas kao stub cirkularne ekonomije i održive energetske budućnosti Srbije

Foto: Udruženje Biogas Srbija

Nedovoljno razvijeni sistemi za obradu i reciklažu, zajedno sa ograničenim kapacitetima za adekvatno odlaganje otpada, doprineli su akumulaciji problema koji se negativno odražava na životnu sredinu, zdravlje stanovništva, kao i na ekonomski razvoj zemlje. Srbija se, kao i mnoge druge zemlje, susreće sa izazovima poput nedostatka infrastrukture za selektivno prikupljanje otpada, nedovoljnim brojem deponija koje ispunjavaju ekološke standarde, zanemarljivo male primene reciklažnih tehnologija i niske svesti javnosti o značaju reciklaže i smanjenja otpada.

U tom kontekstu, cirkularna ekonomija se ističe kao ključni koncept koji, osim što nudi održiva rešenja za mnoge savremene izazove, promoviše model u kojem se resursi koriste efikasnije, a otpad smanjuje do minimuma ili se u potpunosti eliminiše. Koncept “otpad kao resurs” leži u srcu cirkularne ekonomije, označavajući značajnu promenu u načinu na koji društvo pristupa proizvodnji i potrošnji. Ovaj pristup nas usmerava ka modelu koji otpad ne vidi kao bezvredan kraj, već kao vredan resurs spreman za ponovnu upotrebu, reciklažu ili konverziju u energiju.

Jedan od najznačajnijih praktičnih primera cirkularne ekonomije jeste proizvodnja biogasa, koja omogućava transformaciju organskog otpada u korisne izvore energije i biođubrivo, demonstrirajući kako se resursi mogu efikasno iskoristiti i reciklirati. Korišćenje biogasa ne samo da smanjuje zavisnost od fosilnih goriva i emisije štetnih gasova, već pruža odlično rešenje za upravljanje organskim otpadom, čime se doprinosi očuvanju prirodnih resursa i konačno, smanjenju otpada. Biogas tehnologija je idealan primer primene cirkularne ekonomije u praksi, koja transformiše organski otpad iz poljoprivrede, industrije i komunalnog sektora u resurse kao što su električna energija, toplotna energija, biometan i biođubrivo.

Biogas tehnologija je zrela tehnologija, a biogas sektor u Srbiji nije više mlad sektor i postoji preko 15 godina. U razvijenim evropskim državama biogas postrojenja uspešno rade već više od tri decenije. U biogas postrojenjima se proces proizvodnje biogasa odvija pod strogo kontrolisanim uslovima. Analogija sa procesom varenja u buragu preživara otkriva značajne sličnosti između elektrana na biogas i ovih bioloških sistema. U srži procesa proizvodnje biogasa je anaerobna digestija, prirodni proces razgradnje organske materije u odsustvu kiseonika. Ovaj proces ne samo da transformiše organski otpad u koristan izvor energije, već istovremeno smanjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte, čime direktno utiče na mitigaciju klimatskih promena.

Republika

Foto: Udruženje Biogas Srbija

Biogas Srbija

Biogas je najkompleksniji i za ekologiju najznačajniji oblik obnovljivih izvora energije. Najjednostavnije, biogas je mešavina gasova, koja nastaje razlaganjem organske materije u uslovima bez prisustva kiseonika (anaerobnim uslovima). Formirana mešavina gasova sastoji se pretežno od metana (50–75 vol%) i ugljen-dioksida (25–45 vol%). Ova mešavina gasova može se koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije ili biometana, dok kao ostatak od procesa ostaje visokokvalitetno đubrivo čija je primena dozvoljena i u organskoj poljoprivredi. Drugih ostataka od procesa nema i proizvodnja biogasa je jedan potpuno zaokružen proces.

Biogas elektrane operišu na osnovu kontinuiranog unosa sirovina, čija je dostupnost imperativ za nesmetan rad ovih postrojenja. Biogas tehnologija koristi širok spektar organskog i biološkog otpada, pre tvarajući ga u korisne izvore energije. U tom kontekstu, poljoprivredni ostaci, posebno životinjski stajnjak, predstavljaju primarne sirovine. Stajnjak se zbog svog sastava, prisustva patogenih bakterija i potencijala za emitovanje metana u atmosferu, smatra prioritetnim za preradu.

U ekonomskom smislu, proizvodnja biogasa doprinosi lokalnom, a posebno ruralnom razvoju, otvaranju novih radnih mesta i smanjenju troškova upravljanja otpadom. Poljoprivrednici i preduzeća koja investiraju u biogas postrojenja mogu ostvariti značajne uštede i generisati dodatne prihode prodajom energije. Mogućnost da kombinuje upravljanje otpadom sa proizvodnjom energije čini biogas jedinstvenim među obnovljivim izvorima energije, nudeći praktično rešenje za dva izazova savremenog društva: energetsku sigurnost i očuvanje životne sredine.

Sa 39 biogasnih postrojenja koja već rade u punom kapacitetu i dodatnih 79 postrojenja u privremenom statusu, od kojih je veći deo u nekoj od faza izgradnje, sektor biogasa u Srbiji je pokazao značajan rast i potencijal za dalji razvoj. Investicije u ovu oblast ne samo da podržavaju ekološke ciljeve zemlje već i stvaraju mogućnosti za inovacije, tehnološki napredak i ekonomski rast. Razvoj biogas tehnologije nije samo investicija u energetsku nezavisnost već i u održiviju budućnost za naredne generacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

01.07.2024 07:06

Ne razumem opremu teksta, je l ovo priča o tome da i lepe žene prde?