VUČIĆ O ISKOPAVANJU LITIJUMA: Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke, nećemo ni da počinjemo!

Autor:

Biznis

24.06.2024

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou, rekao je Vučić.

VUČIĆ O ISKOPAVANJU LITIJUMA: Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke, nećemo ni da počinjemo!

Foto: Printscreen/Pink

Predsedni Aleksandar Vučić obraća se naciji, a govorio je o rudarenju litijuma u našoj zemlji.

- Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028, a ako prihvatimo sve mogli bi da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da se priča sa argumentima, a ne prazne priče, a ne 'ne damo Jadar i Rađevinu' a objasniću vam kako ste ih dali. Ti koji viču da ih ne daju, ne zanju ni na guglu da pronađu reke koje su ugrozile Krupanj. Lično sam učestvovao u ideji da obnovimo Tršić, banju Koviljaču, izgradnju stadiona u Loznici, o izgradnji bolnica zaustavljenih još '87 da ne govorim. D ane pričam o auto-putu Ruma-Šabac i Šamac-Loznica koja će biti gotova do ktaja godine, dakle za sat vrmena od Beograda do Loznice.

- Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine.

- Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou.

- Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo.

 

Predsednik je zatim pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. Životna sredina - da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti.

2. Socijalni efekat - zahvaljujući investiciji koju smo obezbedili, od kada smo napravili transakciju sa Kinezima, a i dalje smo vlasnici 33 ili 37 odsto borskog rudnika - pet puta je veći budžet grada Bora. Građani Loznice ne bi znali šta sa novcem da rade.

3. Ekonomija - Ovo smo radili pre dve godine, dok Vlada Srbije nije donela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavera da kažem da je pre dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dve godine da bi se izborili za neke svoje interese. Možemo da izgubimo i deset.

- Ovo je LFP baterija koju su napravili naši ljudi u Subotici. I "Folksvagen" i "Reno" su rekli da je najbolja na svetu. To čini motor sutrašnjice. Ako budemo uspeli da proizvodimo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac. 0.95 odsto bismo imali povećanje BDP.

- Ako ovo uspemo da proizvedemo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac i doprinelo bi uvećanju DBP... Ukoliko ne možemo sami u našoj zemlji to da radimo, nećemo ni da pručamo o tome. Tada imamo uticaj od skoro 4% na BDP, to je 3 milijarde nove vrednosti na godišnjem nivou. Ode Srbija u nebesa! Dovedemo svetske proizvođače električnih automobila idemo na +16,45 dodatnih 20 milijardi evra. Ovo je važnije od nafte. Važnije od svega. To je svake godine to nije jednokratno. To je desetinama godina jer se teško iscrpljuje. Savek godine i pogledajte koja je naša prednost u odnosu na sve drugo.

Ne sumnjam u naš talenat da sve uništimo. Imamo mnogo energetskih problema. Bilo je lepo videti da nam struja nije nestala, kada je svima nestala. Porasla je potrošnja električne enrgije, prvenstveno zbog upotrebe klima tokom letnjih dana, a da tek svi nadolazeći projekti poput letećih automobila i data centara će zahtevati još više struje.

Da nije izgrađen termoblok Srbija ne bi imala struju i mora da se požuri sa kostolačnik vetroparkom, obnovljivim izborima sa baterijama.

Bonus video

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Milica Milicic

24.06.2024 19:08

Država će dozvoliti eksploataciju kada bude sigurna da je sve bezbedno.

Filip

24.06.2024 19:09

Smatram da je ključno da se u ovakvim pitanjima vodi dijalog i uzmu u obzir svi relevantni argumenti. Drago mi je da predsednik naglašava važnost otvorene diskusije i uvažavanja različitih mišljenja pre nego što se donese konačna odluka.

Mica

24.06.2024 19:13

Upravo tako

Momčilo

24.06.2024 19:15

Litijum je naša nafta i naša šansa!