UVODI SE NOVI SISTEM! Evo šta je eBolovanje i čemu služi!

Autor:

Biznis

01.07.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

eBolovanje treba da digitalizuje i automatizuje razmenu dokumentacije u procesu izdavanja potvrde o privremenoj sprečenosti za rad.

UVODI SE NOVI SISTEM! Evo šta je eBolovanje i čemu služi!

Foto: pixabay.com

Prema najnovijim informacijama, država planira da pokrene sistem eBolovanje u narednom periodu, sa ciljem suzbijanja otvaranja lažnih bolovanja. Ovo je izazvalo različite reakcije i nedoumice kod građana, posebno u vezi sa kontrolom opravdanosti odsustva sa posla i pristupom zdravstvenoj dokumentaciji radnika.

Isidora Šmigić, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u, objašnjava da je cilj eBolovanja pojednostavljanje administracije vezane za otvaranje bolovanja, kao i efikasnije dostavljanje informacija poslodavcima. Takođe, naglašava se i olakšavanje pristupa bitnim podacima za odlučivanje komisija o odobravanju nastavka bolovanja dužeg od 30 dana, kao i pri obračunu i uplati naknade zarade za vreme bolovanja.

Prema rečima Šmigić, sistem eBolovanje treba da digitalizuje i automatizuje razmenu dokumentacije u procesu izdavanja potvrde o privremenoj sprečenosti za rad. Ovo će omogućiti brži proces, smanjiti administrativne obaveze pacijenata i omogućiti bržu isplatu refundacija zarada za zaposlene na bolovanju dužem od mesec dana. Takođe, ističe se da će sistem omogućiti proveru podataka u realnom vremenu i lakše identifikovanje nepravilnosti ili pokušaja zloupotrebe.

Šmigić naglašava da poslodavac neće imati uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenog putem ovog sistema, već će dobiti informaciju samo o tome da je zaposleni na bolovanju, ne i iz kog razloga, i u kom periodu. Ovo bi trebalo da pruži sigurnost kako zaposlenima, tako i poslodavcima, te da će sistem pomoći da se uspostavi kontrola i smanje zloupotrebe, što je u interesu celog društva.

Uvođenje sistema eBolovanje predstavlja značajan korak ka efikasnijem praćenju bolovanja i smanjenju zloupotreba. Očekuje se da će ova digitalizacija procesa olakšati administraciju pacijentima, ubrzati isplatu naknada zarade i omogućiti efikasniju kontrolu, čime će se doprineti celokupnom poboljšanju sistema.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading