PROJEKAT "JADAR" ŽRTVA MANIPULACIJE! Prof. dr Darko Nadić digao glas: Nisam dao saglasnost na saopštenje protiv obnove realizacije jer je ono formulisano preko noći, bez istraživanja

Autor: Promo

Biznis

25.06.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom saopštenja Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, da se protivi namerama da se obnovi realizacija Projekta "Jadar", koje su brže-bolje preneli tajkunski mediji, reagovao je član tog odbora, profesor dr Darko Nadić.

PROJEKAT "JADAR" ŽRTVA MANIPULACIJE! Prof. dr Darko Nadić digao glas: Nisam dao saglasnost na saopštenje protiv obnove realizacije jer je ono formulisano preko noći, bez istraživanja

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

On kaže da nije dao saglasnost za to saopštenje jer ono zahteva obrazloženje s ekonomskog, ekološkog i socijalnog, kao i s moralnog stanovišta.

Profesor dr Darko Nadić, koji predaje socijalnu i političku ekologiju, kao i Ekološke politike Evropske unije na Fakultetu političkih nauka, objasnio je da cilj nauke mora da bude istina, a ne manipulacija.

Republika

Foto: Privatna arhiva

saopštenje

- Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu je na osnovu "cirkularnog" mejla poslatog članovima odbora 17. juna ove godine tražio saglasnost za saopštenje u vezi s projektom eksploatacije litijuma, odnosno Projekta "Jadar". Kao član ovog odbora nisam dao saglasnost na ovo saopštenje iz više razloga. Ceo projekat eksploatacije litijuma i pitanja i dileme koje je on stvorio, imaju suviše dimenzija koje, pre svega, zahtevaju širu i dublju akademsku raspravu. Drugo, pitanje eksploatacije litijuma ima svoju ekološku, ekonomsku, političku, socijalnu, kulturnu, pa i istorijsku dimenziju, koja ovaj put nije usmerena samo na prošlost, nego i na budućnost. To još jače treba da osnaži ideju kompetentne akademske rasprave. Bez detaljnog, sveobuhvatnog, apsolutno objektivnog istraživanja i akademske rasprave nemoguće je da nauka, pogotovo naučnici, preko noći, daju definitivni stav po ovom pitanju. Cilj nauke je istina, a ne manipulacija - naveo je prof. dr Darko Nadić.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

prof. dr Darko Nadić

Nemci: Najvredniji rudnik litijuma u Evropi

Srpski litijum je u fokusu i nemačkog "Handelsblata", koji je objavio da s javno dostupnim nacrtima studija, koji pokazuju da se projekat može bezbedno realizovati po standardima Srbije i EU, "Rio Tinto" želi da inicira dijalog zasnovan na činjenicama.

"Handelsblat" ističe da je s koncentracijom litijuma u steni od 1,8 procenata "Jadar" jedan od retkih u Evropi koji može da se takmiči s rudarskim projektima u Australiji ili Kanadi. Nemački list istakao je i da je "Rio Tinto" morao da se bori s brojnim lažnim tvrdnjama koje su se širile oko projekta, a da je opseg ove kampanje dezinformacija bio iznenađujuće velik.

Podsetimo, sporno saopštenje Odbora objavljeno je neposredno nakon što je kompanija "Rio Tinto", na sopstvenu inicijativu, objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar", koji pokazuju da se on može bezbedno realizovati u skladu s najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU. Ove studije pružaju priliku lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim stranama da se sami uvere u sve što je dosad urađeno.

Republika

Foto: Privatna arhiva

projekat "Jadar"

Garancija EU: Rudarenje neće uticati na životnu sredinu

Johana Bernsel, portparolka Evropske komisije (EK), istakla je da Evropa neće uvoziti srpski litijum, ako se rudarenjem prekrše zakoni i stroga ekološka pravila EU. Time je Brisel dao jasan odgovor da rudarenje litijuma u Srbiji neće uticati na životnu sredinu jer u tom slučaju neće imati kupca u EU i ceo posao će biti uzaludan.

Ona je istakla i da joj nije poznata nijedna izjava zvaničnika EU da postoje pravne prepreke za trgovinsko partnerstvo EU i Srbije u vezi s litijumom, kao ni s drugim kritičnim sirovinama. Takođe, da u EU postoje litijumski projekti u različitim fazama, naročito u Austriji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

Za razliku od saopštenja za koje prof. dr Darko Nadić nije dao saglasnost i istakao da je rađeno preko noći, nacrti studija koje je objavio "Rio Tinto" zasnovani su na istraživanjima koje je tokom šest i po godina sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora s više od 10 fakulteta. Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, s pratećim objašnjenjima, rezultat je više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke.
Pritom je dr Aelksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakuleta i rukovodilac dve studije, istakao da Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikad rađene u Srbiji.

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading