POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI NIŠKE ŽELEZNIČKE OBILAZNICE1 Na nju se čekalo decenijama! RADOVI KREĆU U JULU!

Autor:

Biznis

27.06.2024

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tanasković je istakla da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI NIŠKE ŽELEZNIČKE OBILAZNICE1 Na nju se čekalo decenijama! RADOVI KREĆU U JULU!

Foto: Instagram.com/jelenatanaskovicofficial

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković potpisala je danas u Beogradu ugovor sa izvođačima radova na izgradnji niške železničke obilaznice, a početak radova se očekuje u julu.

 

 

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor sa firmom "Extra Auto Transport", kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation". Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

- Građani Niša na izgradnju železničke obilaznice čekali su nekoliko decenija, ali je sve ostajalo do sada samo na rečima. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije stvoreni su uslovi da ovaj projekat od značaja i za čitavu Srbiju konačno bude uspešno realizovan - rekla je Jelena Tanasković, generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije prilikom potpisivanja ugovora.

Istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

Istovremeno, na ovaj način biće stvoreni uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju. Izgradnja železničke obilaznice oko Niša deo je projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad.

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra. Obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst - veza sa obilaznicom. Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš - Dimitrovgrad.

Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge. Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 km/sat.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading