PREMINUO ŽIVAN BERISAVLJEVIĆ: Bio ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji

Autor:

Vesti

06.05.2024

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studirao je prava i apsolvirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, dok je diplomirao na Visokoj školi političkih nauka u istom gradu.

PREMINUO ŽIVAN BERISAVLJEVIĆ: Bio ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji

Foto: Printscreen/Youtube/In Memoriam Milorad Crnjanin

Danas je preminuo Živan Berisavljević, bivši političar i nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji, u 89. godini. Berisavljević je bio član Vojvođanskog kulturnog kluba "Vasa Stajić", koji je i saopštio ovu tužnu vest. Rođen je 19. septembra 1935. godine u Martincima (Srem).

Studirao je prava i apsolvirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, dok je diplomirao na Visokoj školi političkih nauka u istom gradu. Berisavljević je bio glavni urednik novosadske Tribine mladih u periodu od 1957. do 1958. godine.

Kao javni i kulturni delatnik, Berisavljević je ostavio značajan trag u kulturnom životu. Bio je jedan od pokretača Festa, Bitefa, Bemusa i Trećeg programa Radio Beograda. Takođe, bio je angažovan u kreiranju kulturno-obrazovnih televizijskih serija sa ciljem opismenjavanja i obrazovanja odraslih.

Berisavljević je imao značajnu ulogu i u međunarodnim odnosima. Predvodio je ili bio zamenik šefa jugoslovenskih delegacija na važnim međunarodnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija, kao i u Pokretu nesvrstanih.

Njegova politička karijera obuhvatala je poziciju ministra kulture i obrazovanja SR Srbije, koju je preuzeo početkom 1967. godine, postavši tako najmlađi ministar u istoriji vlade Srbije.

Od februara 1977. do jula 1981. godine, obavljao je funkciju ambasadora SFRJ u Velikoj Britaniji, a od 1978. do 1981. godine bio je i prvi ambasador SFRJ u Irskoj.

Od novembra 1981. godine pa sve do oktobra 1988. godine, Berisavljević je bio član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine, predsednik Pokrajinskog i član Saveznog saveta za međunarodne odnose, kao i član Upravnog odbora i Saveta Matice srpske.

Vreme i mesto sahrane Živana Berisavljevića biće naknadno saopšteni.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading