TUPANJAC IZ CRTE PODNEO PRIGOVOR PROTIV LISTE SAVA MANOJLOVIĆA NA VRAČARU! Nema dovoljno potpisa, niti dovoljan broj kandidata manje zastupljenog pola! (FOTO)

Autor:

Vesti

19.05.2024

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna lista bez potrebnih elemenata!

TUPANJAC IZ CRTE PODNEO PRIGOVOR PROTIV LISTE SAVA MANOJLOVIĆA NA VRAČARU! Nema dovoljno potpisa, niti dovoljan broj kandidata manje zastupljenog pola! (FOTO)

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ, Printscreen

Vladimir Tupanjac iz CRTE podneo je prigovor Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar protiv proglašenja izborne liste Sava Manojlovića "Dr Savo Manojlović - I ja sam Vračar - Kreni - Promeni".

U obrazloženju prigovora na rešenje o proglašenju liste se dalje navodi:

- Navedeno Rešenje pobija se pre svega zbog toga što je Izborna komisija pogrešno i netačno utvrdila činjenično stanje i na tako pogrešan i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje nije pravilno primenila zakon.

Naime, Izborna komisija je u pobijanom rešenju konstatovala da je uz izbornu listu priložena dokumentacija propisana članom 42 Zakona o lokalnim izborima, čijim pregledom je utvrđeno da je pravno valjana, ne navodeći koliko je podneto pravno valjanih pismenih izjava birača koji podržavaju Izbornu listu. - 

Razlozi zbog kojih Tupanjac podnosi prigovor je:

  • U rešenju Izborne komisije stoji da je uz izbornu listu Sava Manojlovića dostavljeno 370 valjano potpisanih pismenih izjava, dok Zakon propisuje 600 neophodnih izjava u jedinicama lokalne samouprave koje u trenutku raspisivanja izbora imaju najviše 70.000 upisanih birača (Vračar ima 63.673 birača);
  • Rešenjem nije pravilno primenjen član 41 Zakona o lokalnim izborima koji nalaže da na izbornoj listi mora da bude najmanje 40% pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih 5 kandidata po redosledu na listi (prvih 5 mesta, drugih 5 mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola. Na listi Manjlovića za Vračar je 19 osoba ženskog i 10 osoba muškog pola, što je 34,48 % pripadnika manje zastupčjenog pola.
  • Izostali su i bitni elementi Rešenja, poput opisa činjeničnog stanja i dokaza na osnovu kojih je utvrđeno, razloga koji su bili odlučujući za ocenu svakog dokazapropisi i razlozi za utvrđivanje činjeničnog stanja, mada postoji kratko izlaganje zahteva stranke.

Podsećanja radi, Izborna komisija Gradske opštine Stari grad odbila je pre tri dana proglašenje izborne liste „Dr Savo Manojlović - I ja sam Stari grad - Kreni-promeni“, koju je 12. maja podnela Grupa građana „Kreni-promeni Stari grad“. Zbog toga je Manojlović najavio da će njegov pokret "najverovatnije ići na blokadu izbora 2. juna".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (20)

Loading
dana

19.05.2024 12:20

Pravila za izbore su ista za sve, pa nek Savo izvoli da iz se pridrzava.

Ena

19.05.2024 12:35

Totalni haos sa opozicijom. Ne poštuju Zakone, stvaraju fantomske birače ...

viki

19.05.2024 12:50

Savo na podmukao nacin hoce da prevari gradjane Srbije.

Nataša

19.05.2024 13:21

srbija ce uvek ici napred zajedno i jedino sa aleksandrom vucicem