PROCURILO ORBANOVO TAJNO PISMO O RUSIJI I UKRAJINI: Podeljeno je u devet tačaka i pravi je ŠOK za Evropu

Autor:

Svet

10.07.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Orbanovom izveštaju o sastanku, on kaže da je Putinu primetio da "mnogi tvrde da je u interesu Evrope da se što pre vrati u period ekonomskog rasta zasnovanog na trajnom miru"

PROCURILO ORBANOVO TAJNO PISMO O RUSIJI I UKRAJINI: Podeljeno je u devet tačaka i pravi je ŠOK za Evropu

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Mađarski premijer Viktor Orban poslao je Evropskom savetu tajno pismo u kojem prenosi direktne poruke Vladimira Putina, piše Politiko.

U tajnom pismu Orban podvlači maksimalistički stav ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini "tako temeljno da je mogao biti na audiciji za ulogu portparola Kremlja", navodi taj list.

U pismu, upućenom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i podeljenom sa ostalim članovima Evropskog saveta, izlaže se Putinovo razmišljanje o statusu njegovog rata u Ukrajini – i šta Orban smatra da bi trebalo da budu sledeći koraci EU.

"Završio je nedelju manične diplomatije, tokom koje je Orban posetio Kijev, zatim Moskvu, a zatim Peking, u okviru ukrajinske mirovne misije", dodaje Politiko. 

Orban je rekao Mišelu da, prema Putinovim rečima, "vreme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga", ne pruživši dokaze za analizu bojnog polja.

U pismu od 5. jula i podeljenom na devet tačaka, takođe se ne pominje činjenica da je Putin bio taj koji je pokrenuo rat u Ukrajini u februaru 2022, navodi list.

Orban koji je negirao da je tokom posete Moskvi iznosio "bilo kakvo mišljenje u ime Evropskog saveta ili Evropske unije" i dodao da "ruska strana procenjuje mesečne gubitke i gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 hiljada vojnika", a ne pominjujući ruske gubitke u ratu.

On je dodao da je Moskva "spremna da razmotri svaki predlog o prekidu vatre koji ne služi skrivenom premeštanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga", ne objašnjavajući dalje šta je Putin mislio pod tim.

U Orbanovom izveštaju o sastanku, on kaže da je Putinu primetio da "mnogi tvrde da je u interesu Evrope da se što pre vrati u period ekonomskog rasta zasnovanog na trajnom miru", dodajući:

"Šanse za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir."

EU i njeni lideri su uglavnom prekinuli komunikaciju sa Moskvom usred poplave sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije.

U sredu će ambasadori EU u Briselu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

"Ako sutrašnji izveštaj bude u istom tonu kao i ovo pismo, biće to prijatan sastanak", rekao je za Politiko sarkastični diplomata EU, koji je dobio anonimnost da razgovara o osetljivoj temi.

Orban je u osmoj tački napisao da veruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući, ali je dodao da ćemo "u naredna dva meseca videti dramatičnije gubitke i vojni razvoj na linijama fronta nego ikada ranije", ako se rat ne zaustavi. 

Zatim je zaključio da bi Evropa trebalo da preuzme vođstvo u pokušajima da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da su SAD sve više ometene kako se približavaju predsednički izbori u novembru.

"Političko vođstvo koje pružaju Sjedinjene Države je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje", napisao je Orban.

"Stoga ne možemo očekivati da takav predlog ne dođe iz SAD u narednim mesecima. Trebalo bi da razmotrimo – u duhu evropske strateške autonomije – pokretanje evropske inicijative", dodaje on u pismu. 

Orban je potpisao belešku: "Nastaviću razgovore u cilju razjašnjavanja mogućnosti za mir sledeće nedelje".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading