"ON TO NEĆE UČINITI, DAO MI JE REČ" Si Đinping obećao Zelenskom važnu stvar

Autor:

Svet

14.06.2024

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem maja, britanski ministar odbrane, Grant Šaps, rekao je da London ima dokaze o saradnji Rusije i Kine u oblasti naoružanja koje se koristi u Ukrajini.

"ON TO NEĆE UČINITI, DAO MI JE REČ" Si Đinping obećao Zelenskom važnu stvar

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je da mu je kineski predsednik, Si Đinping, tokom telefonskog razgovora, obećao da Kina neće davati Rusiji oružje za rat protiv Ukrajine. Zelenski je o tome govorio na konferenciji za novinare sa američkim predsednikom, Džoom Bajdenom, prenosi RBK-Ukrajina.

U tekstu se pojašnjava da je reč o razgovoru Zelenskog sa Si Đinpingom u aprilu 2023.

- Imao sam telefonski razgovor sa liderom Kine. Tada je rekao da neće dati oružje Rusiji. Ako je on osoba koja se može poštovati, on to neće učiniti, jer mi je dao reč - rekao je Zelenski.

Krajem maja, britanski ministar odbrane, Grant Šaps, rekao je da London ima dokaze o saradnji Rusije i Kine u oblasti naoružanja koje se koristi u Ukrajini. Prema njegovim rečima, "smrtonosna pomoć" već dolazi ili će stići iz Kine u Rusiju, a odatle u Ukrajinu. Šaps nije naveo više detalja.

Komentarišući izjavu britanskog ministra, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, rekao je da Vašington nije zabeležio isporuke oružja Rusiji iz Kine ni 2022. ni 2023. godine. 

Peking negira optužbe za prodaju oružja.

- Kina nije proizvođač oružja ili strana u sukobu u Ukrajini. Igramo konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja. Kina ne isporučuje oružje ni jednoj strani - rekao je Liu Pengiu, zvanični predstavnik kineske Ambasade u Vašingtonu.

Podsetimo, na margini Samita G7, na jugu Italije, SAD su potpisale sporazum o bezbednosti s Ukrajinom, u trajanju od deset godina.

- Danas SAD šalju snažan signal o našoj čvrstoj podršci Ukrajini - saopštila je administracija Džoa Bajdena, ubrzo posle ceremonije potpisivanja.

Sporazum su potpisali američki predsednik, Bajden, i njegov ukrajinski kolega, Volodimir Zelenski, koji je pozvan da učestvuje u radu Samita grupe sedam najbogatijih svetskih liberalnih demokratija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading