KIJEV UDARA NA BAJDENA I ĐINPINGA: Procureo memorandum predsednika Ukrajine, Zelenski kivan na Belu kuću

Autor:

Svet

30.05.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko članova Vlade Ukrajine reklo je za FT da "počinju da brinu" o metodama koje predsednik koristi za komunikaciju sa SAD.

KIJEV UDARA NA BAJDENA I ĐINPINGA: Procureo memorandum predsednika Ukrajine, Zelenski kivan na Belu kuću

Foto: Tanjug/AP, X/Volodymyr (hip_dp)/Printscreen, X/⋆TellMeSweetLittleLies⋆/Printscreen

Kabinet Volodimira Zelenskog sastavio je memorandum za ukrajinske zvaničnike i poslanike i naložio im da kritikuju predsednika SAD, Džoa Bajdena, i kineskog lidera, Si Đinpinga, zbog njihove odluke da ne idu na Mirovni samit u Švajcarskoj, 15-16. juna, piše Fajnenšel tajms (FT).

Dopis, u koji je FT imao uvid, objavljen je 26. maja. U njemu su navedene tačke razgovora koje ukrajinski zvaničnici mogu koristiti u razgovorima sa zapadnim partnerima i medijima o mirovnom samitu.

Oni imaju zadatak da "pojačaju pritisak javnosti" na Bajdena i Si Đinpinga.

- Ako ne dođu na samit mira, šta je onda njihov stvarni interes - navodi se u memorandumu.

Druga stavka koju je objavio FT kaže da je "malo verovatno da će svet razumeti Bajdena i Si Đinpinga ako se ne ujedine u ostvarivanju nesumnjivo pravednih ciljeva i približavanju mira".

Foto: AP/Ap

Volodimir Zelenski

Ukrajina je zakazala mirovni samit za 15. i 16. jun uprkos tome što joj je rečeno da Bajden verovatno neće moći da prisustvuje, rekli su američki zvaničnici. Visoki predstavnik američke administracije će predstavljati SAD na Samitu, piše FT.

Sagovornici FT među ukrajinskim zvaničnicima, pak, napominju da su odnosi dve zemlje sada na najnižem nivou od početka rata. Trvenja između Vašingtona i Kijeva, prema navodima FT, bila su, između ostalog, vođena kašnjenjem u odobravanju vojne pomoći, nedostatkom napretka ka članstvu Ukrajine u NATO i zabranom udara američkim oružjem na mete duboko u Rusiji. Pored toga, Bela kuća je zabrinuta zbog napada na sisteme upozorenja o nuklearnim udarima u Krasnodarskoj i Orenburškoj oblasti.

Nekoliko članova Vlade Ukrajine reklo je za FT da "počinju da brinu" o metodama koje predsednik koristi za komunikaciju sa SAD. Jedan od sagovornika je dodao da je Zelenski bio "veoma iznerviran" na Bajdena.

Istovremeno, kako prenosi FT, pozivajući se na američke zvaničnike, pre mirovnog samita Ukrajina i SAD se spremaju da potpišu bilateralni bezbednosni sporazum. On predviđa dugoročne obaveze podrške i postaće najznačajniji u nizu onih koje je Ukrajina zaključila sa zemljama NATO.

Sekretar za štampu ukrajinskog predsednika odbio je da komentariše pitanja o odnosima između Kabineta Zelenskog i Bele kuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading