OVO SELO U KOMŠILUKU POSTAJE NAJVEĆA NATO VOJNA BAZA U EVROPI! Sve vrvi od američkih vojnika, drže Ruse na nišanu! (VIDEO)

Autor:

Svet

23.06.2024

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pre smo odvraćali od ruske agresije, sad smo tu da pokažemo spremnost na odbranu"

OVO SELO U KOMŠILUKU POSTAJE NAJVEĆA NATO VOJNA BAZA U EVROPI! Sve vrvi od američkih vojnika, drže Ruse na nišanu! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Šest RAF-ovih "Jurofajter tajfuna" stoji na pisti dok njihovi motori grme, a zemaljsko osoblje žuri sređujući poslednje detalje pre poletanja.

U daljini se diže oblak prašine u letnoj izmaglici nad gradilištem tri i po kilometra duge piste dok vruć severni vetar udara o nove i stare hangare.

Ime nosi po liberalnom političaru iz 19. stoleća

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničeanu (MK) nosi ime po obližnjem selu u Rumuniji, koje je nazvano po liberalnom političaru iz 19. stoleća, piše BBC.

To se mesto sada neočekivano pretvara u najveću NATO bazu u Evropi, čak veću i od Ramštajna u Nemačkoj

Ruski predsednik Vladimir Putin opravdava svoj rat u Ukrajini tvrdnjom da NATO napreduje na evropskoj strani Rusije. Kao odgovor na njegovu invaziju još više figura pomaknuto je napred na NATO-ovoj šahovskoj tabli.

Baza MK uskoro će imati eskadrilu rumunskih F-16 aviona, nedavno kupljenih od Norveške, kao i MQ-9 Reaper dronove i vojni grad kroz koji će se rotirati NATO-ova vojska, vazdušne snage i mornaričko osoblje iz 32 zemlje. Najnovija je Finska.

Baza je udaljena samo 20 km od obale Crnog mora, 300 kilometara vazdušne linije od Odese i 400 kilometara vazdušne linije od Sevastopolja, koji je pod ruskom kontrolom na Krimu.

"Pre smo odvraćali od ruske agresije, sad smo tu da pokažemo spremnost na odbranu"

Ovo je treća i poslednja turneja RAF-ovog pilota Čarlija Taga u toj bazi.

- Ovde je mnogo veća prisutnost Amerike, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme - kaže.

Dodaje da je ruska invazija na Ukrajinu promenila i područja nad kojima leti i strateški stav misije.

Godine 2021. na njegovoj poslednjoj turneji, NATO borbeni piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda u Crnom moru. Ali sada se drže 12 nautičkih milja iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda "kako bi izbegli nesporazume, eskalacijske situacije s Rusima".

- Ranije smo ovde bili kao odvraćanje od bilo kakve ruske agresije. Sada smo više kao uverenje drugim NATO zemljama, poput Rumunije, da smo tu i da smo spremni za odbranu - kaže.

"Letimo naoružanim avionima, što šalje jasnu poruku"

Nije bilo poziva za presretanje ruskog aviona otkako je stigao u bazu, no bilo ih je na prethodnim misijama iznad Baltika.

- Oni će jednostavno prolaziti, to nije protiv bilo kakvog međunarodnog zakona, imaju pravo da to rade. Ali mi ćemo postaviti avion pored tog neprijateljskog aviona. S taktičkog stajališta, to pokazuje Rusima da smo aktivni. Letimo naoružanim avionima, što šalje jasnu poruku. I pruža vredne obaveštajne podatke za nas - beležimo serijske brojeve aviona i oružje koje ti avioni nose, što se takođe uklapa u celu obaveštajnu sliku - objašnjava.

Dva incidenta iznad Crnog mora

Kasno noću u britanskom kompleksu u bazi MK gleda rat koji se odvija u susednoj Ukrajini na svojim radarima.

- Mogli smo da vidimo dronove Šahed kako ulaze u Odesu. Izvore toplote na tlu, gde oružje pogađa, do radarskih podataka koji prate avione, i prijateljske i neprijateljske. To je prilično nestvarno - dodaje.

Iako NATO avioni izbegavaju nepotrebne susrete s Rusima, bila su dva poznata incidenta iznad Crnog mora. U septembru 2022. ruski pilot loše je razumeo naredbu sa zemlje i zamalo srušio britanski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka s posadom od 30 članova.

U martu 2023. američki dron MQ-9 Reaper, koji je poletio iz Rumunije, namerno je oborio ruski avion SU-27 Flanker iznad međunarodnih voda.

Svakodnevica u bazi MK uglavnom je mirna

Svakodnevni život u bazi MK, uprkos svemu, uglavnom je mirna.

Ispred ureda komandanta baze Nikolae Kretua glasni galebovi i vrane beru trešnje. U svojoj privremenoj kancelariji Skot Dilej iz američke vojne podrške planira logistiku za 1840 američkih vojnika koje baza trenutno podržava.

- Pokušavamo da im pružimo osećaj doma dok su ovde. Tako da nije ništa drugačije od bilo koje zajednice. Samo ima ogradu oko sebe.

Jedna stvar na koju se američki vojnici teško navikavaju, kaže, jeste to što za artikle naručene preko interneta dostava do Rumunije može trajati sedmicama, umesto nekoliko sati, na šta su navikli. 

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lela

24.06.2024 10:01

Zamisli ovo, kakva blamaza Natoa, doci na prag Rusiji koja nikad nije nogom krocila na njihovu zemlju je toliko odvratno. Treba njima postaviti ovakve baze na Kubi obavezno pa bi vidjeli kako bi se osjecali👎