RAT USRED RATA: Raspad sistema u Izraelu, ova izjava premijera pokazuje da se došlo do ĆORSOKAKA! Narod će pobesneti

Autor:

Svet

19.05.2024

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni kabinet Izraela je osnovan samo nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. oktobra

RAT USRED RATA: Raspad sistema u Izraelu, ova izjava premijera pokazuje da se došlo do ĆORSOKAKA! Narod će pobesneti

Foto: Tanjug/AP

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu optužio je svog koalicionog partnera, ministra ratnog kabineta Benija Ganca koji je zapretio ostavkom ako Netanijahu ne usvoji plan za Gazu do 8. juna, da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu".

Ganc je u subotu na pres konferenciji najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, čime je doveo u pitanje budućnost izraelske vlade.

"Ako Netanijahu odabere da vodi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti se narodu i formirati vladu koja može da donese pravu pobedu", rekao je Ganc. Kancelarija izraelskog premijera saopštila je, odgovarajući Gancu, da su Gancovi zahtevi "prazne reči" koje bi značile "kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje (palestinskog) Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države", prenosi Tajms of Izrael.

Netanijahuova kancelarija takođe navodi da Ganc, ukoliko su mu prioritet nacionalni interesi a ne obaranje vlade treba, između ostalog, da odgovori na pitanje da li želi da vidi okončanje operacije u Rafi, na jugu pojasa Gaze i ako je tako, zašto preti rušenjem vlade jedinstva dok traje operacija izraelske vojske.

Ganc je zatražio da bude usvojen plan od šest tačaka, koji uključuje oslobađanje talaca, demilitarizaciju u Gazi i uspostavljanje zajedničke američke, evropske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Gazi i oslobađanjem talaca.

Ganc takođe traži i normalizaciju sa Saudijskom Arabijom "kao deo sveobuhvatnog procesa stvaranja saveza sa slobodnim svetom i Zapadom protiv Irana i njegovih saveznika".

Odlazak Ganca iz vladajuće koalicije ostavio bi Netanijahua još zavisnijim od saveznika iz krajnje desnice koji su zauzeli tvrd stav u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca, ocenjuje BBC.

Ratni kabinet Izraela je osnovan samo nekoliko dana nakon napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra. Ganc (64), general i bivši ministar obrane, pridružio se vladi kao ministar bez portfelja. Njegova stranka zapravo je opoziciona stranka, a trenutno je, prema anketama, daleko ispred Netanijahuove stranke Likud, navodi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading