PREŽIVEO 10 ATENTATA, PREDVIDEO RAT U UKRAJINI, A PO CEO DAN SEDI SAM U MRAČNOJ SOBI: Ko je KIRILO BUDANOV i zašto tvrdi da PUTIN NIJE PUTIN?

Autor:

Svet

23.01.2024

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova kancelarija mnogo je mračna. Kao i njegov um. Ali Ukrajinci u njemu vide svetlo a ruski predsednik Vladimir Putin izbegava da sluša priče o ovom čoveku

PREŽIVEO 10 ATENTATA, PREDVIDEO RAT U UKRAJINI, A PO CEO DAN SEDI SAM U MRAČNOJ SOBI: Ko je KIRILO BUDANOV i zašto tvrdi da PUTIN NIJE PUTIN?

Foto: youtube.com/sky news

Za Kirila Budanova (38) ogromna većina ljudi u Srbiji nije ni čula ali u Rusiji svi znaju ko je on, a o Ukrajini da ne pričamo.

U Kijevu i drugim gradovima već ima status heroja. Ikone zemlje. Za neke je veći i od predsednika Volodimira Zelenskog.

Kirilo Budanov je šef Glavne obaveštajne jedinice (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine. Veoma je povučen, štaviše skoro 24 sata dnevno provodi sam u mračnoj sobi. Bukvalno mrzi svetlo i sunce. Od februara 2022. mu je tako.

Zidovi njegove kancelarije su armirani, a prozori ojačani džakovima peska. 

Kirilo Budanov je, to svi u Ukrajini znaju, preživeo 10 atentata a prvi je javno pričao o ratu sa Rusijom da je neizbežan. Čak je znao i kad će početi. 

Budanov već dve godine ima zadatak da izvodi napade iza neprijateljskih linija na teritoriji pod ruskom okupacijom i u samoj Rusiji.

Ali retko sebi pripisuje zasluge za njih, zbog čega Moskva i ostatak sveta nagađaju o njegovim sposobnostima, prenosi Financial Times.

On je taj koji je poslao dronove sve do Sankt-Peterburga, a oni su potom napali naftni terminal i ciljali fabriku baruta i skladište nafte u regiji Brjansk, severno od ukrajinske granice.

Iako ga savetnici i prijatelji savetuju da malo primiri ratnu retoriku i poteze, on ne mari mnogo. Čak i ako mu kažu da će mu se Putin lično osvetiti.

"Ne predviđamo nikakve drastične promene u bliskoj budućnosti. Sve što smo radili do sada, radićemo i dalje", rekao je Budanov, koji je svestan da će ovo biti godina iskušenja za Ukrajinu.

"Tvrdnja da je sve u redu nije istinita. a da je sve katastrofa - takođe nije tačno", objasnio je Budanov na pitanje o toliko hvaljenoj prošlogodišnjoj protivofanzivi Ukrajine koja nije uspela da ostvari sve ciljeve.

Bivši vojnik specijalne jedinice koji se borio u Donbasu 2014. godine, učestvovao je u tajnim misijama, uključujući one na Krimu.

Budanov na telu ima i ožiljke - šrapnel od protivpešadijske mine jednom ga je pogodio blizu srca, skoro ga usmrtivši, a slomio je i vrat i leđa, dobivši metak usput u ruku. Malo li je?

Iako je uspešan na svom radnom mestu, Budanov ne sme na ulicu bez telohranitelja i agenata. 

Ni supruzi Marijani Budanovoj nije lako jer se i ona kreće okružena agentima otkako su pokušali da je otruju. 

Pre godinu dana Budanov je predvideo da će ukrajinske snage nakon uspešne protivofanzive 2022., kojom je oslobođen veći deo Harkova i Hersona napredovati sve do Krima. Ali ciljeve nisu ostvarili do danas.

"Rusi troše mnogo oružja nego što mogu da proizvedu i zato su se okrenuli Severnoj Koreji. Ona ih spasava. Drugi izazov s kojim se Rusija suočava je brojnost ljudstva. Moskva gubi više vojnika nego što može regrutovati. Tamo gde mobilizacija ne uspe, grupe plaćenika poput Vagnera pomažu u popunjavanju redova. Vagner još postoji. Nisam siguran ni da je Prigožin zaista mrtav", rekao je Budanov.

Na kraju se omiljeni Ukrajinac u narodu dotakao i samog Vladimira Putina kao i njegovih dvojnika.

"U prošlosti sam tvrdio da on ima rak, zbog čega ima dosta dvojnika koje redovno viđam na televiziji. Moji analitičari proučavaju Putinovu fizionomiju - ušne resice, razmak između obrva i slično. Nije tako teško. Lako to možete učiniti i sami" dodao je Budanov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading