IVICA KRALJ ZA REPUBLIKU O NASTUPU SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Otkrio kako "orlovi" treba da igraju protiv Engleza!

Autor:

Sport

12.06.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imamo vrhunskih individualaca u ekipi, ali, pre svega, treba da budemo tim, kao što su i Englezi, navodi Kralj.

IVICA KRALJ ZA REPUBLIKU O NASTUPU SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Otkrio kako "orlovi" treba da igraju protiv Engleza!

Foto: Starsport

Posle dugog iščekivanja, reprezentacija Srbije konačno se plasirala na Evropsko prvenstvo, čime je izazvala veliko oduševljenje navijača širom zemlje. Nakon 24 godine, "orlovi" će ponovo zaigrati na ovom prestižnom takmičenju, a njihov put na prvenstvu biće izuzetno izazovan, budući da će se takmičiti u Grupi C protiv selekcija Engleske, Danske i Slovenije.

Prva prepreka koja čeka ekipu Dragana Stojkovića biće selekcija Engleske, a meč između ove dve ekipe zakazan je za 16. jun na Ventlis areni u Gelzenkirhenu od 21 čas. Očekuje se da će ovaj susret biti izuzetno uzbudljiv i da će navijači imati priliku da vide veliku borbu na terenu.

Generacija koju predvodi selektor Stojković definitivno pokazuje veliki potencijal i postoji uverenje da može da ostvari zapažen rezultat na Evropskom prvenstvu. Ipak, ostaje da se vidi da li će uspeti da naprave taj ključni iskorak ka velikom uspehu. U prošlosti, Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, imala je veliki broj talenata i uspešnih generacija, među kojima se izdvaja ona koja je poslednji put učestvovala na evropskoj smotri u Holandiji i Belgiji.

Poslednji put kada je Srbija učestvovala na Evropskom prvenstvu bilo je u Holandiji i Belgiji, a taj nastup nije završen na najbolji način. U poslednjem meču, ekipa je doživela poraz od Holandije sa visokih 6:1. Tadašnji čuvar mreže Ivica Kralj, koji je bio istaknuta figura i legenda Partizana, izneo je za Republiku viđenje o šansama koje Srbija ima na ovom Evropskom prvenstvu.

- Konačno posle 24 godina učestvujemo na Evropskom prvenstvu. Ja sam opet neki optimista bez obzira na to što nas dugo nije bilo na evropskoj smotri. Ove pripremne utakmice su služile da selektor Stojković ekperimentiše, neke taktičke zamisli. Utakmice protiv Švedske je izgledala mnogo bolje i svi željno iščekujemo taj prvi meč protiv Engleske, mada ni sa Dancima i Slovencima neće biti lako. Očekuju nas tri baš teške utakmice - započeo je Kralj.

Pred ovaj šampionat nema nikakve euforije kao ranije, a nekadašnji golman crno-belih smatra da je tako bolje.

- Bolje je tako. Obično smo euforični pred neko veliko takmičenje, pa se onda razočaramo. Ovog puta smo poprilično oprezni i mislim da je to dobra da iz neke skromnosti i mira da idemo i čekamo tu prvu utakmicu. Mislim da nema velikog pritiska na igrače, a naravno svi očekujemo da to bude kako valja - rekao je bivši čuvar mreže nacionalnog tima i dodao:

- Imamo vrhunskih individualaca u ekipi, ali pre svega treba da budemo tim, kao što su i Englezi. Oni su jedan od favorita, ali ne sme nikako da vlada strah. Mislim da jednom dobrom i tvrdom utakmicom možemo da napravimo rezultat. Naravno i Engleska ima vrhunske igrače, ali i neku vrstu moranja. I kod njih vlada velika tenzija, koga su zvali, koga nisu. Ove utakmice u pripremnom periodu koje su igrali nisu baš blistali i to pokazuje da i oni imaju mana - nastavio je Ivica.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Engleske

Kralj je naveo da je veoma čudna činjenica što se Srbija nije toliko dugo našla na Evropskom prvenstvu.

- Jeste čudna stvar. Pojedini naši reprezentativci nisu bili ni rođeni tada, što je prosto neverovatno. Bitno je sada ne vraćati se unazad, ali se treba zapitati u budućnosti, da se nikad tako nešto ne ponovi - istakao je Kralj.

Srbija je uvek imala kvalitetne golmane, a sada su tu Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković i Đorđe Petrović, a sa spiska su izostali fantastični Aleksandar Jovanović i Mile Svilar. Kralj navodi da je Jovanović nepravedno izostavljen, ali i da sva ova trojica zaslužuju da budu tu.

- Svi su zaslužili da budu na Evropskom prvenstvu. Jovanović je neprikosnoven u Superligi i lično smatram da mu je bilo mesto u Nemačkoj. S druge strane, ova trojica što su na spisku su imali dobre sezone, branili u ligama petice, tako da su to slatke muke selekotra. Možda sam ja i pristrastan sada kada je Jovanović u pitanju, ali smatram da je zaslužio poziv - objasnio je prekaljeni golman.

Foto: Starsport

Aleksandar Jovanović

Poslednji put kada je naša selekcija spojila dva velika uzastopna trunira bilo kada je Kralj bio na golu, 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj i Evropski šampionat 2000. Međutim, ta poslednja utakmica na Evropskom prvenstvu je bila katastrofalna, pošto smo doživeli ubedljiv poraz od 6:1, a Kralj smatra da je moglo bolje.

- Moglo je bolje, naravno. Nama je na tim prvenstvima uvek falila sreća, ali je veliki uspeh kada se pogleda sa ove distance da vežete ta dva takmičenja. Ova pauza od 2 ipo decenije pokazuje koliko je teško biti deo tog takmičenja, a da ne pominjem da napravite neki veći uspeh. Ta generacija u kojoj sam ja bio mogla je više, ali to je davna prošlost i da se okrenemo sadašnjosti - jasan je on.

Tadašnju generaciju koja je bila veoma talentovana su zaustavile sankcije.

- Mi smo bili lišeni tih kvalitetnih i teških utakmica u tim godinama. Jednostavno takve su okolnosti bile. Blago rečeno čudna su to vremena bila. I pored svega toga bili smo učesnici Svetskog i Evropskog prvenstva - govorio je Ivica.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Jugoslavije 2000.

Pozadina odlaska na Evropsko prvenstvo 2000. godine obeležile su tenzične utakmice protiv Hrvatske. Nestanak struje na Marakani, sukob Bate Markovića i Jarnija, psovanje Savićevića ispred hotela i čuveni razgovor Mihajlovića sa prijateljem. 

- U svakom slučaju više nego interesantne stvari. Utakmice sa Hrvatima gde je bio nestanak struje na Marakani usejao je strah protivniku. Što se tiče našeg boravka tamo, pakao na tribinama, Hrvati u tom momentu treći na svetu. Imali smo dosta znanja, hraboristi i motivacije. Te anegdote ostaju da se smejemo, bez obzira što u tom momentu nije bilo smešno - prisećao se legendarni čuvar mreže Partizana.

Tada je selektor bio Vujadin Boškov. Kako je bilo sarađivati sa njim?

- Odlično. On je bio jedan od naših najvećih trenerskih imena, veliki motivator, pozitivna ličnost i bilo je milina sarađivati sa njim. Nažalost nije viša sa nama, ali ostaje zadovoljstvo i sreća što nas je trenirao - ističe Kralj.

Pred odlazak na EVRO 2000. zemlju je zadeslo bombardovanje. Kakva je atmosfera bila tada?

- To je današnjim generacijama nerazumljivo. Bombardovani smo 78 dana, a mi smo neke utakmice kvalifikacija morali da igramo u Solunu. Domaćin si u nekoj drugoj zemlji, stvarno za današnje generacije veoma čudno. Verujem da se tako nešto neće ponoviti, ali smo morali u tim okolnostima da funkcionišemo i takmičimo. Verovatno je to bila još veća draž što smo se plasirali na to prvenstvo zbog uslova koji su nas zadesili - kazao je sportski direktor tima iz Humske.

Na prošlom šampionatu Evrope naša selekcije je bila nadomak prvog mesta, ali se desio kontroverzni poraz od Španije (4:3), a Kralj smatra da su zaslužili pobedu.

- Vodili smo tri puta na tom meču, do 90. minuta smo imali prednost od 3:2. Potom ide penal, a onda neki čudan sudijski kriterijum. Svako ko je tu utakmicu analizirao, shvata da nije sve bilo kako valja. Iz ne znam kog razloga je moralo tako da bude, ali mislim da smo na toj utakmici zaslužili pobedu - poručio je Ivica Kralj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading