SKANDALOZAN GOVOR BAJDENA U NORMANDIJI: Pogledajte s kim je uporedio nacističku Nemačku "On je pretnja po demokratiju!"

Autor:

Svet

07.06.2024

20:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan 6. juna 1944, rendžeri su se popeli na 30 metara visoku liticu iznad Omaha Biča pod vatrom i uspeli da zauzmu nemačke topove, čime su omogućili uspeh invazije

SKANDALOZAN GOVOR BAJDENA U NORMANDIJI: Pogledajte s kim je uporedio nacističku Nemačku "On je pretnja po demokratiju!"

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

U današnjem govoru američki predsednik Džo Bajden, obeležavajući 80. godišnjicu Dana D u Normandiji, uporedio je pretnju koju je predstavljala nacistička Nemačka sa današnjom pretnjom diktatora i autoritarizma.

Istovremeno, Bajden je imao za cilj jačanje podrške Ukrajini, ali i implicitno osudu izolacionističkih tendencija svog prethodnika Donalda Trampa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džo Bajden

Rendžeri i njihovo herojstvo na dan D

Podsećajući na herojstvo Rendžera tokom Dana D, Bajden je istakao njihovu izuzetnu hrabrost i odlučnost.

Na dan 6. juna 1944, rendžeri su se popeli na 30 metara visoku liticu iznad Omaha Biča pod vatrom i uspeli da zauzmu nemačke topove, čime su omogućili uspeh invazije.

Bajdenov govor na Pointe du Hoc

Bajden je odabrao lokaciju Pointe du Hoc za svoj govor, istu lokaciju na kojoj je pre 40 godina svoj govor održao republikanski predsednik Ronald Regan.

Obeležavajući godišnjicu Dana D, Regan je istakao vrednost demokratije i naglasio američku želju za mirom u poslednjim godinama Hladnog rata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Volodimir Zelenski i Džo Bajden

 

Bajdenova poseta Francuskoj i politički kontekst

Bajden boravi u petodnevnoj poseti Francuskoj, što predstavlja retko putovanje u inostranstvo tokom izborne godine.

U političkom kontekstu, ova poseta dolazi u trenutku kada se Bajden suočava sa teškom trkom protiv bivšeg predsednika Trampa, a poslužila mu je kao prilika da istakne razlike između sebe i svog političkog rivala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džo Bajden

 

Razlike između Bajdena i Trampa

Naglasak Bajdenovog govora bio je na odbrani slobode i podršci Zapada Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Ovo se uklapa u jasnu razliku između Bajdenove politike i politike njegovog prethodnika, Trampa, koji je kritikovao cenu podrške Ukrajini nakon ruske invazije i dovodio u pitanje opredeljenje Amerike za NATO.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džo Bajden

 

Bajdenova poruka o demokratiji i izazovi njegovog mandata

Bajden, kao najstariji američki predsednik, pokušava da fokusira javnost na moguće posledice drugog mandata svog političkog rivala, Trampa.

Istovremeno, on ističe pretnju koju predstavlja Tramp za američku demokratiju, posebno nakon događaja kada su pristalice Trampa uletele na Kapitol.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džo Bajden

 

Izjave Vladimira Putina

U međuvremenu, desničarske stranke dobijaju podršku u Evropi, a ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je raspoređivanjem konvencionalnih balističkih raketa koje bi mogle da stignu do Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika, ukoliko Ukrajina dozvoli da zapadno oružje dugog dometa napada ciljeve dublje u Rusiji.

Tokom boravka u Normandiji, Bajden se sastao sa veteranima Drugog svetskog rata, dok je danas, u Parizu, imao sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovi susreti predstavljaju nastavak Bajdenovih aktivnosti tokom posete Francuskoj, čime je dodatno istakao svoju podršku Ukrajini i svoju angažovanost na međunarodnoj sceni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading