AZOV DOBIJA AMERIČKO ORUŽJE: Ukrajinci živnuli kao nikad do sad

Autor:

Svet

11.06.2024

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon zabranjuje američku vojnu pomoć stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava

AZOV DOBIJA AMERIČKO ORUŽJE: Ukrajinci živnuli kao nikad do sad

Foto: Tanjug/AP, Wallpaper flare

Američka administracija ukinula je zabranu isporuka naoružanja ukrajinskom nacionalističkom bataljonu “Azov”, objavio je Vašington post, pozivajući se na Stejt department.

Kako se navodi, "Azov" će tako imati pristup istoj vojnoj pomoći SAD kao i druge jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

"Ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga 'Azov' testirana je na usklađenost sa kriterijumima zakona Lihi koji sprovodi Stejt department", naveo je list.

Zakon zabranjuje američku vojnu pomoć stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Stejt department je saopštio da nije pronašao “nikakve dokaze“ o takvim kršenjima, piše Vašington post.

Inače, komandant specijalne ukrajinske brigade "Azov" Denis Prokopenko uputio je niz kritika na račun predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, pre svega zbog činjenice da je brigadi i dalje zabranjeno da prima američko oružje.

On je krajem maja u objavi na društvenim mrežama, rekao da je odbijena peticija za deblokiranje isporuke oružja i druge pomoći "Azovu", piše Vašington post.

"Azov je branio Mariupolj 2022. sa ograničenim resursima i oružjem. Ovo je rezultat amandmana na američke zakone koji su na snazi od 2017. godine, a koji blokiraju pružanje obuke ili druge vrste pomoći Azovu. Uprkos činjenici da je ‘Azov’ u, više puta je demonstrirano njen profesionalizam i efikasnost, širenje ruske propagande nastavlja da doprinosi ograničavanju pristupa brigade modernom zapadnom oružju", rekao je Prokopenko.

"Kabinet predsednika Ukrajine je dva puta odbio peticiju i žalbu. 'Azov' je krvlju dokazao svoj profesionalizam i odlučnost protiv ruske agresije i u odbrani zemlje. Borci 'Azova' svakodnevno brane civilizovan svet i potrebna im je podrška za nabavku savremenog zapadnog naoružanja", zaključio je Prokopenko.

Bataljon "Azov" je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci "Azova" učestvovali su u bitkama za Marijupolj u proleće 2022. godine, prenosi B92.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading