UPUĆEN HITAN POZIV OVOJ ZAJEDNICI: Za njih više nema budućnosti u Francuskoj!

Autor:

Svet

01.07.2024

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upućen i poziv za veliku podršku Emanuelu Makronu

UPUĆEN HITAN POZIV OVOJ ZAJEDNICI: Za njih više nema budućnosti u Francuskoj!

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Francuskoj, Moše Sebag, izrazio je duboku zabrinutost povodom rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora.

Sa ubedljivom podrškom krajnje desničarskoj stranci Nacionalno okupljanje, Sebag smatra da je budućnost jevrejske zajednice u Francuskoj ozbiljno ugrožena.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska zastava i Palestinci

Poziv mladima da napuste Francusku

U intervjuu za Džeruzalem post, Sebag je otvoreno poručio mladim Jevrejima da razmotre mogućnost napuštanja Francuske i preseljenja u Izrael ili neku drugu zemlju koja pruža veću sigurnost.

Antisemitizam u politici

Sebag je takođe izneo optužbe na račun levičarske koalicije "Novi narodni front", ističući problematično poreklo njenog naziva koji potiče od Narodnog fronta francuskog jevrejskog državnika Leona Bluma.

S obzirom na istorijski kontekst i borbu protiv antisemitizma, ove optužbe postavljaju dodatna pitanja o političkom pejzažu u Francuskoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Marin Le Pen

Sporna prošlost lidera "Nacionalnog okupljanja"

Osnivač Nacionalnog okupljanja, Žan-Mari Le Pen, suočio se sa optužbama za antisemitizam, što je rezultiralo njegovim isključenjem iz stranke 2015. godine.

Kontroverzne izjave o holokaustu i odbijanje da prisustvuje disciplinskom saslušanju dodatno su istakle problematičnu prošlost ovog političkog lidera.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Marin Le Pen

Borba za podršku jevrejske zajednice

Jevrejske organizacije su pozvale francuske Jevreje da podrže stranke centra, poput koalicije koju predvodi stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona - Preporod.

Ova podrška centru, koji se zalaže za Izrael u kontekstu sukoba u Pojasu Gaze, predstavlja pokušaj da se suprotstave rastućem problemu antisemitizma.

Sve u svemu, položaj jevrejske zajednice u Francuskoj sada zahteva pažljivo razmatranje i akciju kako bi se osigurala njihova bezbednost i budućnost u zemlji koja se suočava sa ozbiljnim političkim i društvenim izazovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading