RASTE ZABRINUTOST U VAŠINGTONU: Tajni kineski svemirski avion ostavio misteriozni objekat u Zemljinoj orbiti

Autor:

Svet

29.05.2024

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke svemirske snage prate situaciju, a prvi koji je primetio objekat jeste jedan astrofizičar sa Harvarda.

RASTE ZABRINUTOST U VAŠINGTONU: Tajni kineski svemirski avion ostavio misteriozni objekat u Zemljinoj orbiti

Foto: Shutterstock

Tajni kineski svemirski avion ostavio je misteriozni objekat u Zemljinoj orbiti, a niko ne zna o čemu se radi. Kako prenosi Daily Mail, misteriozni objekat je postavljen 24. maja na visini od oko 437 kilometara iznad površine Zemlje.

Američke svemirske snage prate situaciju, a prvi koji je primetio objekat jeste jedan astrofizičar sa Harvarda. Nagađa se da bi u pitanju mogao da bude neki podsatelit ili deo hardvera izbačen iz aviona pre okončanja misije, a kako bi izgoreo pri padu u Zemljinu atmosferu.

Tajni kineski svemirski avion nazvan Šenlong po duhovnom zmaju iz kineske mitologije, lansiran je prošlog decembra i od tada je otkriveno da je postavio nekoliko objekata u Zemljinu orbitu, od kojih neki šalju jake signale iznad Severne Amerike.

Kina nije otkrivala detalje u vezi ovog svemirskog aviona, navodeći samo da on obezbeđuje "tehničku podršku za mirnodopsko korišćenje u svemiru". Zanimljivo je da je letelica lansirana samo dan nakon što su SAD bile primorane da unište svoj špijunski avion poslat u svemir.

- To verovatno nije slučajnost, da oni pokušavaju da nas prate - rekao je general Čens Saltzman, šef američkih Svemirskih snaga.

Nakon toga je kineski svemirski avion pao ispod radara, ali sada misteriozni objekat izaziva zabrinutost.

Džonatan Mekdauel sa Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku, prvi je uočio ovaj objekat i objavio poruku na društvenoj mreži X.

- Ovaj objekat bi mogao biti raspoređivanje podsatelita ili bi to mogao biti komad hardvera izbačen pre kraja misije. Prvi let svemirskog aviona uradio je nešto slično. Biće zanimljivo videti da će ova letelica promeniti kurs ili će uskoro sleteti - naveo je Mekdauel.

Astronom amater, Skot Tili, je u decembru pratio let kineskog svemirskog aviona kada je izbacio ukupno šest objekata koji emituju signal iznad Severne Amerike. On se udružio sa grupom u Švajcarskoj koja je specijalizovana za nadzor svemira sa optičkim opsegom. Oni su pažljivo pratili ovaj avion otkako je lansiran 15. decembra.

Kineski svemirski avion je trenutno na svojoj trećoj misiji, a američki zvaničnici su rekli da su njegove sposobnosti donekle slične američkom Ks-37B, koji je lansiran 29. decembra 2023. Vozilo koje je napravio američki Boing, otprilike je veličine malog autobusa i podseća na minijaturni spejs šatl. Ova letelica namenjena je za izvođenje tehnoloških eksperimenata na višegodišnjim orbitalnim letovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading