STIGLO ALARMANTNO UPOZORENJE IZ PENTAGONA! Rusi i Kinezi pokušavaju da se UVUKU u američke vojne baze! Evo koga su uhvatili

Autor:

Svet

27.05.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaji infiltracije stranih državljana i špijunaža predstavljaju ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država

STIGLO ALARMANTNO UPOZORENJE IZ PENTAGONA! Rusi i Kinezi pokušavaju da se UVUKU u američke vojne baze! Evo koga su uhvatili

Foto: Youtube/ 2d Cavalry Regiment

Admiral američke mornarice, Daril Kodl, istakao je zabrinutost zbog sve češćih pokušaja infiltracije stranih državljana u vojne baze Sjedinjenih Država.

Prema njegovim rečima, ovi pokušaji se događaju "dva ili tri puta nedeljno", a posebno su izraženi u mornaričkim bazama.

Foto: www.profimedia.rs

Američka vojska

 

Pokušaji infiltracije kineskih državljana

Kodl je naveo da su prošle godine zabeležena više od sto pokušaja infiltracije od strane državljana Kine.

Oni su često tvrdili da su obični turisti kada bi bili otkriveni. Takođe, istaknuto je da su operativci iz Kine bili uhvaćeni u različitim situacijama, poput ronjenja nedaleko od Kejp Kanaverala ili lutanja blizu mesta lansiranja raketa u Novom Meksiku.

Težak zadatak utvrđivanja motiva

Kodl je istakao da je teško utvrditi motive ovih pokušaja infiltracije, s obzirom da strani državljani često imaju pasoše i druge dokumente, ali ne poseduju odgovarajuću autorizaciju za ulazak u vojne baze.

Pored Kineza, primećeni su i pokušaji infiltracije državljana Rusije i drugih nacionalnosti.

Foto: Tanjug/AP

Kineska vojska

 

Zabrinutost zbog povećanja broja kineskih državljana

Naročita zabrinutost izražena je zbog povećanja broja kineskih državljana koji prelaze južnu granicu, pri čemu je primećen porast od čak 8.000 odsto u poslednje tri godine.

Takođe, više od 24.000 kineskih državljana je presretnuto tokom tekuće finansijske godine, a kineskim migrantima se češće odobrava zahtev za azil u odnosu na druge nacionalnosti.

Špijunska operacija Kine

Emili Harding, bivša službenica Komiteta za obaveštajne poslove Senata, istakla je da kineska špijunska operacija predstavlja "igru brojeva".

Naglasila je da Kinezi koriste taktiku masovnog prikupljanja informacija, pri čemu čak i mali broj uhvaćenih špijuna može predstavljati izazov za vladu SAD.

Foto: mil.ru

Ruski vojnik

 

Pojedinačni slučajevi infiltracije i špijunaže

U tekstu su navedeni i konkretni slučajevi špijunaže i infiltracije, poput osude kineskih državljana zbog fotografisanja vojne infrastrukture u vojnoj bazi na Floridi, kao i hapšenja podoficira koji je špijunirao za Kinu u mornaričkoj bazi Ventura.

Reakcija kineske ambasade

Ambasada NR Kine u Vašingtonu odbacila je optužbe kao "namernu izmišljotinu" i apelovala na američke institucije da napuste "mentalitet hladnog rata" i izgrade poverenje između dve zemlje.

Pokušaji infiltracije stranih državljana i špijunaža predstavljaju ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država, posebno imajući u vidu taktike koje koriste strane obaveštajne službe poput Kine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading