"AKO PRISTANE HAMAS, MORAĆE I IZRAEL": Oglasio se portparol Bele kuće, da li smo na pragu prekida rata?

Autor:

Svet

03.06.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi

"AKO PRISTANE HAMAS, MORAĆE I IZRAEL": Oglasio se portparol Bele kuće, da li smo na pragu prekida rata?

Foto: Tanjug/AP

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da, ukoliko palestinski Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD onda od Izraela očekuju takođe da prihvati plan.

"Ovo je bio izraelski predlog. Imamo razloga da očekujemo da ukoliko Hamas pristane na predlog - koji im je predstavljen, na predlog Izraela, onda bi Izrael trebalo da kaže 'da'", rekao je Kirbi u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, preneo je Rojters.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

"Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru", navedeno je u saopštenju Hamasa.

Glavni spoljnopolitički savetnik Netanijahua Ofir Falk potvrdio je ranije danas da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

"On (plan) nije dobra pogodba, ali jako želimo oslobađanje talaca", izjavio je Falk u intervjuu za Sandej tajms, preneo je Rojters.

Međutim, izraelski premijer Netanijahu rekao je nakon toga da ne može biti trajnog mira dok se ne uništi Hamas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading