KINA I FRANCUSKA DA SE DRŽE ZAJEDNIČKIH KORISTI: Si Đinping na sastanku s Makronom (FOTO)

Autor:

Svet

06.05.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji.

KINA I FRANCUSKA DA SE DRŽE ZAJEDNIČKIH KORISTI: Si Đinping na sastanku s Makronom (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool

Kineski predsednik Si Đinping poručio je danas, tokom razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Parizu, da Kina i Francuska treba da se drže ''zajedničke koristi'' i da se zajednički suprotstave razdvajanju i razbijanju industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja, prenela je agencija Sinhua,

Si je dodao da obe zemlje treba da se suprotstave izgradnji ''zidova i barijera''.

Predsednik Kine boravi u državnoj poseti Francuskoj, a ranije danas sastao se sa Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, dok je Makron poručio da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija" sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavi pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom.

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

Kineski predsednik Si Đinping dolazi sutra u zvaničnu posetu Beogradu, a za njegov dolazak su preduzete velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading